traže obrazloženje / Sindikati se žale da je Vlada snizila koeficijente nekim inspektorima koji su preuzeti u Državni inspektorat

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Jednima se tako plaća smanjila za 9 posto, a drugima za nešto više od 3 posto

7.11.2019.
16:10
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u četvrtak od Vlade obrazloženje zašto je snizila koeficijente dijelu inspektora preuzetih u Državni inspektorat, osobito nakon najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama.

Sindikat je priopćio da je Vlada usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu, kojom se snižavaju koeficijenti za oko 200 viših i građevinskih inspektora, kao i viših inspektora zaštite okoliša i inspektora zaštite okoliša. Tako se prvima snizila plaća za 9 posto, a drugima za nešto više od 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvim uređenjem koeficijenata Vlada ne samo da je napravila intervenciju u sustav koeficijenata koje se tek sprema analizirati nego je građevinske inspektore i inspektore zaštite okoliša dovela u podređeni položaj u odnosu na upravne, inspektore cestovnog prometa, inspektore cesta i za žičare koji su, zahvaljujući činjenici da nisu preuzeti u Državni inspektorat, zadržali svoje koeficijente", poručuje sindikat.

Također, apsurdnom je ocijenio činjenicu da su inspektori koji su zadržali koeficijente sadašnju razinu postigli jer su svojedobno izjednačeni s građevinskim i inspektorima zaštite okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat podsjeća da su inspektorima koeficijenti u visini 1,90 i 1,60 utvrđeni za vrijeme Vlade Ive Sanadera, kada je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila Marina Matulović Dropulić, da bi za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kao i svi koeficijenti u državnim i javnim službama, bili smanjeni za 3 posto.

"Inspektori pogođeni Uredbom ne mogu se veseliti najavljenom povećanju osnovice za izračun plaće od 6,12 posto, ali od Vlade očekuju objašnjene zašto su im smanjeni koeficijenti, posebice u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama", poručuju iz Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo