komentirao referendumska pitanja / Šeparović za RTL Danas: 'Očekujemo da Sabor provjeri potpise i odluči da li će se obratiti Ustavnom sudu'

Predsjednik Ustavnog suda tvrdi kako ne smije reći jesu li referendumska pitanja Inicijative u skladu s Ustavom

13.6.2018.
19:20
VOYO logo

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda komentirao je referendumske inicijative koje je pokrenuo Narod odlučuje. Inicijativa protiv istanbulske nije uspjela u svojim žalbama prema gradovima zbog čega se nameće pitanje hoće li po istoj osnovi Ustavni sud odbiti žalbe i inicijative Narod odlučuje.

Šeparović objašnjava kako se radilo o procesnom rješenju gdje je Ustavni sud odbio žalbu jer ona nije dopuštena. "Radilo se o predreferendumskim aktivnostima, konkretno prigovori na postupanje grada Rijeke i mi smo utvrdili da su imali dovoljno mjesta na kojima su se mogli izjašnajvati i da u bitnom to nije dovelo u pitanje njihovo izjašnjavanje. U tom predreferendumskom stanju i aktivnostima ocijenili smo da nema potrebe za intervencijom ustavnog suda. Ovdje je taj postupak završio i sad kreće postupak provjere potpisa i odluke Sabora što dalje", kazao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znajući da je predsjednica dala svoj potpis na ratificiranu Istanbulsku konvenciju, Šeparović kaže kako se iz toga ne može zaključiti da na referendum o Istanbulskoj Hrvatska ne izlazi.

"Sve što bih rekao na tu temu bilo bi prejudiciranje odluke Ustavnog suda, što ne smijem. Vidjet ćemo da li će biti biti dovoljan broj potpisa i ispunjene pretpostavke i da li će se Sabor obratiti Ustavnom sudu jer se može odlučiti ne obratiti i ispisati referendum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud bi i u tom slučaju mogao reagirati ako bi smatrao da postoje teški strukturni promašaji i teške povrede procesnih i materijalnih pitanja. Ustavni sud bi mogao temeljem općih ovlasti intervenirati iako ga Sabor ne pita. Moramo pričekati što će Sabor odlučiti da li će pitati ustavni sud ili ne, a onda ćemo odlučivati eventualno je li ratifikacija Istanbulske konvencije u skladu s Ustavom ili nije", kazao je Šeprović.

Tvrdi kako je ista procedura i po pitanju referenduma o izmjenama izbornog zakona. "Očekujemo da Sabor provjeri preko nadležni tijela potpise i odluči da li će se obratiti Ustavnom sudu ili neće. Tu važi ono što sam rekao, ukoliko Sabor odluči raspisati referendum, a ustavni sud smatrama temeljem svojih općih ovlasti da se radi o teškim povredama i da dolaze u pitanje strukturan obilježja hrvatske ustavne države, sud bi mogao reagirati bez da ga sabor pita", kazao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i tvrdnju Željke Markić koja je ranije za RTL kazala kako je izborni sustav u Hrvatskoj klijentelistički. "Ne mogu se uputšati u te političke ocijene, ali mogu reći da je dobro da se o tome raspravlja u javnosti. Ima stvari koji bi trebalo mijenjati. 

Političari čekaju kad je pravo vrijeme za promjene, kada im odgovora, ali i po sadašnjem zakonu su se izbori provodili. Legitmino je od strane inicijativa da postavljaju takva pitanja, da šalju poruke vlasti opoziciji i javnosti ali moraju biti svjestni da ta inicijativa može proći, ali i ne. Građani moraju imati povjerenja u institucije i Ustavni sud koji je jamaca tumačenja i primjene ustava. Mogu garantirati građanima da ćemo bez pritiska, kako to govori, donijeti odluku u skladu s ustavom koja može biti pozitivna i negativna", kazao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako ne smije reći jesu li referendumska pitanja Inicijative u skladu s Ustavom jer bi na taj način prejudicirao odluku Ustavnog suda. "Imamo bogatu praksu o tome i mi ćemo to pitanje razmatrati sukladno temeljnim vrednotama ustavnog poretka. 

To znači vladavina prava i nacionalna ravnopravanost i višestranački demokratski sustav. Gledat ćemo ga u okviru ukupne strukture hrvatske ustavne države i cijelog Ustava jer se ustavne odredbe ne mogu pojedinačno tumačiti nego ih treba gledati u cijelini. Pažljivo pratimo što se dešava i ako bude trebalo intervenirat ćemo, a konačnu odluku je li u skladu s Ustavom ili ne dat ćemo ako nas Sabor bude pitao", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki put kad se pokreću inicijative za referendum, a njih je sve više i više, postavlja se pitanje treba li u Ustavu konkretizirati to pitanje. Šeprović kaže kako nešto sigurno treba mijenjati.

"Da li će to biti Ustav, Ustavni zakon ili Zakon o referendumu to je stvar procjene zakonodavca odnosno ustavnotvorca. Činjenica je da je taj postupak podnormiran. Nema rokova u kojim organizacijski odbori trebaju predati potpise. Inicijativu za mjenjanje ustava mogu Saborski zastupnici, nadležna ministarstva, Vlada, ali nije propisan postupak u kojem roku organizacijski odbori trebaju predati potpise, kada sabor mora zatražiti provjeru, nije propisan rok u kojem se može tražiti od ustavnog suda ocijena, jedino je propisano kada ustavni sud  mora odlučiti, a to je 30 dana", kazao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako nitko nije potegnuo to pitanje jer su postojali politički razlozi, no da ipak postoji jedan osigurač, a to je Ustavni sud. "On jamči primjenu i poštivanje Ustava. Ustavni sud je taj koji će u konačnici odlučiti. Sve se odvija u skladu s demokratskim pravilima, na zakonodavcu je da izvuče pouke i neke stvari promjeni", zaključuje Šeparović.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo