Abeceda demokracije / Šef Pernarove bivše stranke ne želi dati novac u humanitarne svrhe: 'To ne dolazi u obzir'

Ivan Pernar se odlučio ispisati iz stranke Abeceda demokracije

23.1.2019.
17:30
VOYO logo

Predsjednik stranke Abeceda demokracije Stjepan Vujanić reagirao je navode kako bi njegova stranka, kojoj pripada Ivan Pernar, mogla ostati bez 1,1 milijuna kuna iz državnog proračuna koji im pripada s obzirom na to da je Pernar u Sabor izabran upravo kada je bio njihov član.

Na Pernarov apel državi da Abecedi uzme nazad taj novac i preda ga u humanitarne svrhe, Vujanić ističe da to nema namjeru napraviti. "Ja neću vratiti novac ni u kom slučaju. Ako ga dobivamo, koristit ćemo ga za jačanje infrastrukture i poslovanje stranke i sve to u duhu zakona. No, ako Pernar istupi, nećemo više trošiti na njega" rekao je Vujanić za 24 sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar izjavio je u srijedu da se na zahtjev predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića odlučio ispisati iz stranke Abeceda demokracije, ističući kako želi zatvoriti tu priču. Kako je članom Abecede demokracije bio u trenutku konstituiranja Sabora, ta je stranka sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti dosad iz proračuna dobila više od milijun kuna.

"Ja nisam u parlamentu, ali naš član Ivan Pernar je u parlamentu. Kao stranka smo ponosni na njega i na račun njega dobivamo novac. Naše radnje, zaposleni i naše aktivnosti su usmjerene da mu budemo, na neki način, servis i da ga opslužujemo u njegovom političkom radu", rekao je Stjepan Vujanić, šef stranke Abeceda demokracije za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka Abeceda demokracije koju vodi bivši HSS-ovac, od 2016. godine dobila je 1,1 milijuna kuna iz državnog proračuna iako nemaju niti jednog zastupnika u Saboru. 

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu po pitanju ovog slučaja već poduzima radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, a Državni ured za reviziju potvrdio je da je Državnom odvjetništvu poslao izvješće o nepravilnostima u iznosu od 91.104 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na najavu da je revizija proslijeđena DORH-u, Vujanić kaže da se "manje-više svi revizorski nalazi prosljeđuju tamo", a onda DORH bira što je, a što nije u polju njihovog interesa. 

Za spornu stavku od 3900 kuna koliko je stranka koja nema službeni automobil potrošila na gorivo, kaže kako je na taj način pokušano organizirati da se voze bez da ispunjavaju putne naloge, a kada su upozoreni da je to protuzakonito, s tim su prestali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo