SCHENGEN JE SUSPENDIRAN: / Kreću rigorozne kontrole i gužve na granicama. Imate li biometrijsku putovnicu?

Image

U ponoć je na cijelom području Europske unije na snagu stupila uredba o sustavnoj provjeri na graničnim prijelazima, točnije, suspendiran je Schengen.

7.4.2017.
7:48
VOYO logo

Između svih članica EU-a rampe su spuštene. To znači da će se na granicama provoditi strogi režim i da nitko neće moći prijeći iz jedne države u drugu bez detaljne provjere dokumenata, kao niti iz treće zemlje u neku zemlju Europske unije. Sustavna kontrola putnika provodit će se kroz dvije baze podataka: nacionalni Informacijski sustav i Interpolovu bazu podataka.

Image
HOĆE LI NAS STROŽE KONTROLE NA GRANICI SKUPO STAJATI? /

Turisti iz Italije zbog gužvi ne dolaze u Hrvatsku, talijanski hotelijeri likuju

Image
HOĆE LI NAS STROŽE KONTROLE NA GRANICI SKUPO STAJATI? /

Turisti iz Italije zbog gužvi ne dolaze u Hrvatsku, talijanski hotelijeri likuju

Što ako nemate biometrijsku putovnicu?

Takav granični režim sa sigurnošću će donijeti gužve na graničnim prijelazima, a iz Ravnateljstva policije poručuju da najveće gužve očekuju na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, piše Jutarnji list. Policija posebno ističe kako državljani trećih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju imati putnu ispravu koja nije starija od deset godina, a mora biti važeća barem tri mjeseca nakon što putnik planira napustiti zemlju članicu Unije u koju putuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji nemaju biometrijsku putovnicu a putuju dalje od Hrvatske u neku zemlju EU-a, moraju u svojoj putovnici imati schengensku vizu, a to vrijedi i za putnike iz BiH. Putnici osim toga moraju objasniti svrhu i uvjete boravka, a za vrijeme boravka i povratka u svoju zemlju, moraju imati dovoljno novčanih sredstava. Kada je riječ o osobama iz trećih zemalja, kako bi ušli u neku članicu EU-a, za njih ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska i ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose, piše Jutarnji list.

Na graničnim prijelazima sve trake otvorene 24 sata

Kako bi se očekivane gužve na granicama smanjile, tamo će biti postavljen veći broj policajaca, najavljeno je iz Ravnateljstva policije, a isto su obećali i u Sloveniji, kao i otvaranje dodatnih staza za automobile. Slovenska policija predviđa da će na graničnom prijelazu Macelj biti pregledano 9,1 milijun putnika, čak 225 posto više nego 2016. godine. Na graničnom prijelazu Bregana bit će pregledano 14,3 milijuna putnika, a na GP Kaštel čak 800 puta više putnika nego 2016. godine: njih 7,2 milijuna. Najveće povećanje pregleda putnika očekuje se na graničnom prijelazu Rupa gdje se predviđa da će biti pregledano četiri milijuna putnika, 1900 posto više nego godinu ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće se gužve očekuju idućeg vikenda, za Uskrs, koji je uvod u turističku sezonu. Policija najavljuje kako će zbog velikog broja putnika koji se za uskrsne blagdane očekuju biti otvoreno 14 staza za automobile, i to 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo