Sanader se često nalazio s direktorom Hypo banke

Rezidencija Skiper upala je u probleme nakon što su se predstavnici Kempinskog sastali s Ivom Sanaderom. Taj posjet dogovorili su Milan Naperotić i tadašnji čelnik Uprave Hypa Wolfgang Kulterer.

6.4.2010.
17:22
VOYO logo

arti-201004060308006Rezidencija Skiper jedan je od projekata Hypo banke u Hrvatskoj koji u posljednje vrijeme pojačano istražuju austrijski tužitelji, u sklopu istraga sumnjivih poslova Hypo banke u jugoistočnoj Europi. Riječ je, zapravo, o hotelu s licencom Kempinskog u Umagu, luksuznim vilama pored njega te golf-terenu.

Idejni začetnik i bivši suvlasnik Skipera Miro Oblak austrijski je državljanin slovenske nacionalnosti, nastanjen u Klagenfurtu, te je za Novi list odlučio progovorio o načinu poslovanja Skipera i Hypo banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oblak smatra kako je Skiper pod istragom zbog njega, a ne zbog kvalitete plasmana, te dodaje da je spreman istražnom sudu dati sve odgovore koje će ujedno potkrijepiti i dokumentacijom.

arti-201004010361006Ispričao je kako je cijeli problem eskalirao 6. listopada 2006. godine kada ga je na poslu dočekala faks-poruka Hypo banke, u kojoj se bez objašnjenja traži da u roku od 14 dana plate sve kredite. U to vrijeme glavnica je bila oko 90 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Banka je taj projekt na svaki način htjela uzeti, jer je bilo posve jasno da u tako kratkom roku ne možemo vratiti kredit. S obzirom da se radilo o jednostranom raskidu ugovora, mi smo tužili Hypo banku i u ožujku 2007. godine povukli smo tužbe na zamolbu Hypo banke, te smo se nagodili'', rekao je.

Oblaka sumnjiče da je prisvojio dio novca od kredita, a on tvrdi da ga je Wolfgang Kulterer provjeravao preko privatnog detektiva u kolovozu i rujnu 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad bi mogao dokazati da sam uzeo neki novac, sigurno bih već završio u zatvoru. Međutim, Kulterer nije želio ništa drugo nego prisvojiti projekt Skiper'', rekao je.

Oblak je ispričao i kako je njegov sukob s Kultererom počeo otprilike u vrijeme kad je banka 2006. godine povukla kredite, te je Wolfgang Kulterer najavio da Hypo banka počinje kreditirati dva velika turistička objekta u Hrvatskoj, koja će koštati svaki između 150 i 250 milijuna eura. Radi se o Punta Skali i famoznom projektu Porto Mariccio, odnosno Barbariga – Dragonera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada sam im to prigovorio, predstavnici Kempinskog Reto Wittwer i Michael Novatin pitali su me što drugo da naprave, kad im je osobno premijer Ivo Sanader garantirao da će projekt Barbariga – Dragonera biti napravljen. Taj posjet Sanaderu dogovorili su Milan Naperotić i Wolfgang Kulterer. Predstavnici Kempinskog bili su pozvani od strane Sanadera, a u Zagreb su došli zrakoplovom Hypo banke. Potom su zrakoplovom prevezeni u Pulu, odslušali Placida Dominga u Areni i sutra otišli iz Hrvatske. Tog trenutka Skiper Rezidencija dolazi u probleme'', rekao je Novom listu Miro Oblak.

arti-201004020552006Istaknuo je da su Sanader i direktor Hypo banke bili u dobrim odnosima, te da se Kulterer često viđao s bivšim predsjednikom hrvatske Vlade. Veza između njih dvoje bio je, tvrdi Oblak, Milan Naperotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da su u probleme zapali nakon donacije od dva milijuna kuna HDZ-u, koju im je 'predložio'' jedan član te stranke iz Umaga. Nakon uplate i prozivanja po medijima, rekao je Oblak, nitko iz HDZ-a nije im se niti zahvalio.

Prethodni članak:

arti-201003030684006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo