'to je nužno' / Saborski odbor izglasao da sva posvojenja iz Konga moraju na reviziju

Image
Foto: Shutterstock

Predsjednica odbora Vesna Vučemilović kaže da ne zna što će se dogoditi ako se utvrdi da je neko posvjenje nezakonito

3.2.2023.
11:55
Shutterstock
VOYO logo

Saborski odbor za obitelj izglasao je, kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, zaključke vezane uz međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga, u kojima traži da RH "preispita sva zasnovana posvojenja djece stranaca i utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno".

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), predsjednica Odbora za obitelj rekla je da glasovanje službeno traje do 14 sati, ali da ona nema "nema nikakvih sumnji da je revizija svih posvojenja nužna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu u tom odboru ima vladajuća većina, a SDP-ovci su bili suzdržani. Na pitanje što će se dogoditi ako se utvrdi da su neka od posvojenja najmanje 130 djece bila nezakonita, odgovorila je da ne zna ali da smatra da je nužno provjeriti kako su djeca posvojena i gdje su ona sada. Također, da svako od te djece, kad odraste, ima pravo tužiti RH ustanovi li da je država imala sumnje ili saznanja da posvojenje nije bilo legalno, a nije ništa poduzela. Takvih je slučajeva, ističe, bilo u drugim europskim zemljama.

U zaključcima odbora je i to da treba hitno zabraniti sva posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije te žurno donijeti protokole o postupanju tijekom međudržavnih posvojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo