PROŠLO ISPOD RADARA / Roditelji razočarani novim obračunom plaće: 'Svi se u firmi čude, nitko nije rekao da se to smanjuje'

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

O smanjenim koeficijentima na osobne odbitke za uzdržavane članove obitelji do sada se nije govorilo

10.1.2024.
9:36
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Plaće će se od ove godine obračunavati prema novim poreznim pravilima, no mnogi roditelji su razočarani jer su primijetili smanjene koeficijente za djecu na platnim listama. Osobni odbitak je nešto veći, ali na neto plaćama od tisuću eura to donosi povećanje od svega kojeg eura.

Građani, a pogotovo oni s djecom, očekivali su veće povišice. O smanjenim koeficijentima na osobne odbitke za uzdržavane članove obitelji do sada se nije govorilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADAJUĆI U ELEMENTU /

Sarkastični Primorac: 'Ministri trebaju imati još manje plaće...'; Zagonetni Jandroković o datumu izbora: 'Možda da, a možda i ne'

Image
VLADAJUĆI U ELEMENTU /

Sarkastični Primorac: 'Ministri trebaju imati još manje plaće...'; Zagonetni Jandroković o datumu izbora: 'Možda da, a možda i ne'

'Svi se u firmi čude platnim listama'

"Živim u Osijeku gdje je ukinut prirez. Supruga i ja imamo dvoje djece, a prvo dijete na mojoj je poreznoj kartici. Na plaći za studeni prirez je iznosio 5,58 eura, a ukupno sam platio 38,14 eura poreza i prireza. Na plaći za prosinac nema više prireza već samo porez i za njega su mi skinuli 27,34 eura. Dakle, dobio sam povišicu od 10,8 eura. Ne znam stvarno kakva je to reforma, svi se u firmi čude platnim listama i ne mogu vjerovati jer svi koji imaju djecu očekivali su da će više dobiti", rekao je 40-godišnji Osječanin zaposlen u javnoj službi za Večernji list.

Da je koeficijent za prvo dijete ostao na 0,7, ovaj Osječanin bi dobio povećanje od 32 eura. Međutim, od ove godine koeficijent za osobni odbitak za prvo dijete je 0,5. Za drugo dijete koeficijent je sada 0,7, dok je prethodno bio 1. Koeficijent za treće dijete smanjen je s 1,4 na 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažljivo s internetskim kalkulatorima

"Stalno se govorilo o povećanju osobnog odbitka, no nitko nije rekao da se smanjuju koeficijenti po kojima se ti odbici računaju", rekao je Osječanin.

Njegova supruga na svojoj poreznoj kartici ima drugo dijete za koje je povećan osobni odbitak s 331 na 392 eura. Ona će dobiti nešto veće povećanje, oko 27 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite što točniji izračun nove plaće, a računate uz pomoć internetskih kalkulatora, uzmite u obzir ove promjenjene koeficijente. Smanjen je i koeficijent za osobni odbitak za invalidnost, s 0,4 na 0,3, tekoeficijent za osobni odbitak za stopostotnu invalidnost koji je prije iznosio 1,5, a sada je 1.

POGLEDAJTE VIDEO: Političari se hvale: Rast plaća nije predizborni trik! Koliko će rasti? Napravili smo računicu za 4 najveća grada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo