'Da smo dječaka smjeli...' / Roditelji na sudu jer su odbili liječiti teško bolesnog sina: otac je htio prirodno liječenje, a 'ne da ga ubije kemoterapija'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog neliječenja dječaka, došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima što je u konačnici dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine

7.11.2017.
13:19
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

U Rijeci je počelo suđenje rastavljenim roditeljima HaniGržetić i ViktoruBrnobiću iz Omišlja i Kostrene zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava, zbog čega je njihov sin preminuo u dobi od nepunih deset godina, pišu 24sata.hr.

39-godišnja Hana sada ima novog supruga i rodila je dječaka kojemu je sada šest mjeseci, a iz braka s bivšim suprugom ima i desetogodišnju kćer. Zbog toga je sud odlučio zaštititi njihova obiteljska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, okrivljenike se tereti da su od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.

Optuženi su da su na izričiti vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice, te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika, te uskratili pravo na liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema navodima 24sata.hr, drugo mišljenje zatražili su tek 1. rujna, kada je u klinici u Avianu u Italiji verificirana dijagnoza akutne limfoblastične leukemije T-fenotipa, no i tada su, navodi se u optužnici, odbili liječiti dijete po protokolima službene medicine i konvencionalnim metodama suvremene medicine (kemoterapijom).

Zbog neliječenja dječaka, došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima što je u konačnici dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine. Dječak je pokopan na groblju u Omišlju na Krku.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da smo dječaka smjeli liječiti, bio bi živ'

10-godišnjaka je u riječku bolnicu, mjesec dana prije smrti, primio predstojnik klinike dr. Goran Palčevski. On je tada za 24sata.hr kazao da je on osobno prvi dan razgovarao s ocem, apelirao na njega te ga pokušao urazumiti i predočiti mu koliko svojim stavom dovodi u opasnost život djeteta.

"Da je dijete ostalo kod nas, djetetu bi se sigurno pomoglo i uvjeren sam da u konačnici do ovako neželjenog ishoda ovako brzo ne bi došlo". rekao je prije dvije godine prof. Goran Palčevski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac je htio prirodno liječenje, a "ne da ga ubije kemoterapija"

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

(Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Otac je nekoliko dana nakon smrti dječaka na FB-u napisao kako su im u KBC-u Rijeka 'prijetili' i kazali da "ne voli svoje dijete" i da "nije normalan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučili smo liječiti sina prirodnim neagresivnim putem pomoću sode bikarbone i limuna (Simoncellieva terapija), prirodnih sokova po naputku Dr. Gersona (Gersonova terapija koja je poznata javnosti od 1934 g.), te raznim biljnim kapima tinkturama i antibioticima na istoj bazi, pokušali smo nabaviti i kanabisovo ulje koje je u mnogim slučajevima dovelo do izliječenja ili vidnog poboljšanja, ali kako je taj preparat u Hrvatskoj ilegalan jako ga je teško nabaviti tako da smo ga uspjeli dobiti prekasno", napisao je tada otac.

Majka dječaka je, pak, nakon njegove smrti poručila da je sve radila samo iz ljubavi prema svom djetetu, pišu 24sata.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

(Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

"Moje dijete nije htjelo ići u bolnicu i nije htjelo da ga bodu iglama. Mi smo ispunjavali njegovu želju. Bio je inteligentno dijete i znao je što mu treba, a što ne", poručila je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo