uzeli stvar u svoje ruke / Rijeka uvodi građanski odgoj u osnovne škole, učenicima predmet koristan i zanimljiv

Nakon što je Ministarstvo pokrenulo, pa zaustavilo uvođenje građanskog odgoja u sve škole u Hrvatskoj te ga svelo na eksperiment, a javnost se podijelila zbog modula o rodnoj ravnopravnosti - lokalna samouprava stvar je uzela u svoje ruke

2.11.2015.
8:00
VOYO logo

Satovi građanskog odgoja u riječkoj Osnovnoj školi Podmurvice ne zadaju glavobolje, ali tjeraju na razmišljanje. Eksperimentalni program Ministarstva obrazovanja u pet riječkih škola provodi se već dvije godine.

"Sviđa mi što učimo o stvarima koje će nam pomoći dalje u životu i uči nas o kritičnom mišljenju i tako dalje i mislim da je to jako korisno", dojam je učenika osmog razreda Davida Rumore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučili smo neke potrebne informacije vezane uz društvo i naučili smo kako se snalaziti u nekim situacijama", slaže se učenik Noel Sambol. 

Predmet je izborni i samostalan. Ministarstvo još uvijek procjenjuje njegovu uspješnost. Dok se čeka na njegovo (ne)odobrenje, Rijeka je odlučila pokrenuti samostalni projekt. Od jeseni u riječke osnovne škole kao izvanastavna aktivnost ulazi građanski odgoj. U pripremi je i priručnik za nastavnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav priručnik još ne postoji u Hrvatskoj. To će biti prvi takav priručnik i u njegovoj izvedbi će sudjelovati zbilja svi faktori koji daju pozitivan doprinos toj temi, od organizacija civilnog društva Učiteljskog fakulteta, nadamo se i Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovnje pa preko samih učitelja provoditelja programa“, pojasnila je Lana Golob iz odjela Gradske uprave za odgoj i školstvo.

Dok se u javnosti vode svjetonazorske bitke oko sadržaja  kurikuluma još uvijek nepostojećeg predmeta, nastavnici upozoravaju – to su nebitne stvari. Treba slušati djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka iza sebe već ima uspješno pokrenut projekt koji se bavi povijesšću grada - Moja Rijeka. Na istoj platformi nastaje i kontroverzni građanski odgoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo