RIJEČKI LIJEČNIK OTKRIO KADA SE KOD NAS OČEKUJE VRHUNAC EPIDEMIJE: / 'Da smo bili discipliniraniji, ne bi sada plaćali ovako težak danak'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji očekuje se vrhunac epidemije koronavirusa u sljedećih desetak dana

11.12.2020.
20:58
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Komentirajući stanje u stanje u Primorsko-goranskoj županiji koja je jučer zabilježila 426 novozaraženih koronavirusom, što je dosad druga najveća dnevna brojka novih slučajeva infekcija, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović rekao je za Novi list da je porast broja aktivnih slučajeva posljedica trenda u zadnja dva tjedna gdje u prosjeku imaju 270 novozaraženih dnevno.

"Udio pozitivnih u broju testiranih kojih je tijekom utorka bilo 1575, je oko 33 posto što je visok postotak, no vidimo da se na taj način uspijeva izolirati više ljudi i na neki način smanjiti veliki broj novooboljelih koji nam se događa zadnjih desetak dana", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mićović je otkrio da očekuju vrhunac epidemije u sljedećih desetak dana i smirivanju broja novozaraženih osoba, kao i osoba kojima je potrebna bolnička skrb. "Taj udio je i dalje relativno mali i kreće se od četiri do pet posto ukupnog broja zaraženih, što je za naš KBC još uvijek prihvatljivo, a kadrovi se s njime mogu nositi", rekao je Mićović.

Image
SPREMITE SE: /

Stižu nove mjere, na snazi su već od subote i znaju se detalji; Zamjenik šefa Stožera otkriva što je sljedeće: 'Vrlo skoro idemo u to'

Image
SPREMITE SE: /

Stižu nove mjere, na snazi su već od subote i znaju se detalji; Zamjenik šefa Stožera otkriva što je sljedeće: 'Vrlo skoro idemo u to'

Misli da će zatvaranje imati učinka

Mićović je rekao da se dosezanje vrhunca epidemije očekuje s obzirom na to da je broj novozaraženih visok i da je učinjeno sve što se moglo općim mjerama koje su sada restriktivne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinili smo sve da nam se smanje neformalna druženja koja su nas uvela u tešku situaciju, s obzirom da smo zaoštrili mjere u radnim kolektivima i ustanovama, srednje škole uskoro kreću s nastavom na daljinu i smanjit ćemo opterećenje i u javnom prometu. Dakle, sve smo kritične točke pokušali obuhvatiti i mislimo da će se sada dogoditi određena kulminacija, a to su s ovakvim parcijalnim zatvaranjem uspjele i druge zemlje, pa vjerujemo da ćemo to napraviti i mi.

Moram osvijestiti naše građane i kazati da smo bili discipliniraniji, da nismo živjeli u dva paralelna svijeta, da nismo mislili da smo oslobođeni rizika ako poslije posla odemo u kafić, družiti se te voditi život bez poštovanja normi, ne bismo došli u situaciju da platimo ovako težak danak s ovakvim brojem mrtvih", upozorio je Mićović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doda je da je krivulja epidemije ipak koliko-toliko "spljoštena" u odnosu na to kolika je mogla biti i koliko je situacija mogla biti još teža da nisu uvedene nekakve mjere, a sadašnje mjere u određenom vremenu trebale bi dati rezultate, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo