REKONSTRUKCIJA 'POZDRAVA SUNCU': / Simbol Zadra dobiva nove atrakcije, ali i jednu novost - naplatu

Image

Zadarska instalacija 'Pozdrav Suncu' ide na temeljitu rekonstrukciju vrijednu čak četiri milijuna kuna, a njeno komercijalno korištenje započet će po dovršetku obnove, piše Zadarski.hr.

11.1.2017.
20:38
VOYO logo

Nakon rekonstrukcije zadarska atrakcija dobit će neke nove sadržaje, koje je prvotno zamislio autor instalacije Nikola Bašić.

Radi se o senzorima pokreta i povezanosti s obližnjim Morskim orguljama. Svaki šum mora ili korak preko staklene površine Pozdrava Suncu kreirat će jedinstvene svjetlosne efekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na rekonstrukciju smo se odlučili iz nekoliko razloga. Održavatelj instalacije nas već godinama upozorava da su elektronski sklopovi dotrajali, a sama tehnologija zastarjela, što iz godine u godinu povećava troškove održavanja.

Potrebno je temeljito obnavljanje

Došli smo do trenutka kada instalaciju treba temeljito obnoviti ili joj prijeti propadanje', rekao je direktor gradske tvrtke Inovativni Zadar, koja je preuzela održavanje instalacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi ne bi trebali dugo trajati pa bi instalacija ponovno mogla zablistati pred početak turističke sezone 2016.

Novitet e i komercijalizacija instalacije, na način da se njezin prostor iznajmljuje za privremeno korištenje - organizacije vjenčanja, rođendana, promocija novih vozila i slično. U planu su i drugi proizvodi na bazi novih tehnologija, rekao je Kociper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naglasak stavljamo na interakciju s posjetiteljima. Oni će svojim prolaskom preko fotonaponskih ćelija, uz pomoć senzora pokreta, moći utjecati na svjetlosne efekte, ali će isto tako, primjerice, za određeni simboličan iznos, moći dobiti mogućnost slanja poruke preko instalacije u trajanju od nekoliko sekunda. Ili, pomoću posebne aplikacije, kreiranja neke svoje zvučne ili svjetlosne uspomene sa ljetovanja', rekao je Kociper.

Raspored planeta neće se mijenjati

Radovi koji su predviđeni odnose se uglavnom na zamjene raznih elektronskih sklopova i vodova koji će biti otporniji na utjecaj atmosferilija i mora. Naime, prostor instalacije je plitki bazen pa se većina elektronskih sklopova cijelo vrijeme nalazi u vodi. Odvodni kanali rekonstrukcijom bi se trebali povećati, dok bi novougrađeni materijali trebali imati puno veću otpornost. Na instalaciji neće biti građevinskih radova, a niti raspored planeta neće se mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cilj je da ovom obnovom instalaciji produžimo život i učinimo je dodatno atraktivnom, a komercijalnu komponentu iskoristimo za njeno održavanje koje bi nakon obnove godišnje trebalo biti bitno manje nego do sada, oko 200.000 kuna', zaključio je Kociper.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo