RAVNATELJ BOLNICE PODNIO OSTAVKU / Rekonstrukcija nevjerojatnog slučaja iz Splita: Kako su zamijenili gospođe Maru i Ivu?

Iva je poslana na liječenje na Križine gdje su i drugi korona pacijenti, ali pod imenom Mara Tonka...

12.5.2020.
22:13
VOYO logo

Nevjerojatan slučaj sa zamjenom identiteta dviju pacijentica dogodio se u splitskoj bolnici.

Pa je jedan čovjek upravo saznao da prije mjesec dana nije pokopao vlastitu tetu, jer je ona i dalje živa - a žena koja je iščekivala povratak svoje majke u Dom, danas saznala da joj je majka prije mjesec dana umrla i da je pokopana u tuđoj grobnici u BIH. A ravnatelj bolnice zbog svega je dao ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Firule su stigle isti dan

Dogodilo se ovako.

Isti dan na Firule su stigle nepokretna 81-godišnja Mara Tonka Devčić, iz Doma u Seget Vranjici, i 89-godišnja gospođa Iva Feisthammel iz Doma u Dicmu. Obje su testirane na virus: vjerojatno je gospođa Mara bila negativna, a Iva pozitivna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zdeslav benzon za rtl /

'Meštrović očito nije kriv. Ako se pronađe tko je odgovoran, ostavka ne bi trebala biti prihvaćena'

Image
zdeslav benzon za rtl /

'Meštrović očito nije kriv. Ako se pronađe tko je odgovoran, ostavka ne bi trebala biti prihvaćena'

Iva je poslana na liječenje na Križine gdje su i drugi korona pacijenti, ali pod imenom Mara Tonka. A gospođa Mara Tonka, je kao negativna ostala na Firulama, pod imenom gospođe Feisthammel.

16. travnja je umrla, obitelji gospođe Ive je javljena tužna vijest, iako je zapravo umrla Mara Tonka. Pokopana je u Grudama u BIH, ali lijes nitko nije otvarao pa zabunu nisu primijetili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to vrijeme je obitelj Mare Tonke bila sretna jer se starica dobro oporavlja ne znajući da je ona zapravo umrla. Ali stigao je dan kad se gospođa vratila u Dom u Segetu, da bi osoblje shvatilo da je nikad u životu nisu vidjeli, jer je to bila gospođa Iva iz Dicma koja je uspješno preboljela koronu.

Nećak je danas saznao da mu je teta živa

RTL-u Danas javio se čovjek koji je mislio da je prije mjesec dana pokopao svoju tetu - a danas je saznao da je ona živa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako djelatnici bolnice u budućnosti spase ijedan život, napravili su veliku stvar. Tešku su žrtvu podnijeli svi ovih dana i mislim da su svi doprinijeli tome da ne budemo u situaciji kakva je u Italiji ili Španjolskoj. Koliko god u prvom mahu bili ogorčeni i ljuti, toliko sutra kad se probudite shvatite da se takve stvari događaju", kazao je nećak gospođe Ive, Tomislav Zorić

"Znam kako se osjećaju. Ako im išta pomaže, ona je u grobnici s limenim lijesom, nije pokopana zemljom. Institucije županije zapadnohercegovačke će napraviti svoje, države će se dogovoriti oko prijenosa tijela", dodao je Zorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije deset dana korona pozitivnu pacijenticu vratili u Dom

Naravno da u svemu treba znati da su obje pacijentice bile dementne, nisu mogle komunicirati. Zabuna se dogodila u vrijeme kad su u Split stalno stizali novi pacijenti, iz brojnih domova, svi stari, teški bolesni, mnogi i nepokretni. 

Ali ovo nije prva takva pogreška koja im se dogodila. Prije 10 dana zdrava je gospođa iz Doma ostala u bolnici, a korona pozitivna gospođa vraćena je u Dom. Srećom na vrijeme su shvatili pogrešku. Važno se sjetiti da je greška splitske bolnice i da su bez testiranja kući pustili pacijenta, koji je onda zarazio pola Nerežišća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj podnio ostavku

Ravnatelj bolnice Julije Meštrović danas je podnio ostavku.

"U ime djelatnika KBC Split izražavam još jednom ispirku i duboku sućut obiteljima. Već sam se osobno ispričao i izrazio svoje žaljenje, a isto je učinio i ministar zdravstva Beroš. O svemu sam obavijestio Ministarstvo i kao osobni moralni čin poslao svoju ostavku", kazao je ravnatelj KBC-a Split u ostavci Julije Meštrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvjerojatnije prema preliminarnim podacima došlo je do zamjene medicinske dokumentacije nakon hitnog medicinskog prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel. Ono što je bitno napomenuti ta pogreška nije uzrokovala bilo kakav propust u liječenju i nije uzrokovala letalni ishod kod jedne od bolesnica", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

HOTEL PORTOFINO
Gledaj od 13.lipnja
VOYO logo

Još iz rubrike