NISU SVI ZADOVOLJNI / Prijeti se prosvjedima, ali i štrajkovima! 'Plaća bi mi rasla oko 110 eura. Ne možemo biti time zadovoljni'

Plaće neće svima isto rasti, a u prosjeku će biti veće za oko 13 i pol posto za zaposlenike u državnim i javnim službama

23.1.2024.
21:11
VOYO logo

Pljušte reakcije na predstavljenu reformu plaća, a prijeti se i prosvjedima te štrajkovima, javlja RTL Danas. Ono što se najviše problematizira su koeficijenti. "Plaća bi mi rasla oko 110 eura. Ne možemo biti time zadovoljni", rekla je učiteljica razredne nastave s 20 godina staža Marija Cvjetković.

"Ne da se išlo na izjednačenje nego na totalno poniženje", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni su i sindikati u sustavu obrazovanja. "Među svim usporedbama oko koeficijenata najbizarnija je svakako usporedba učitelja i uzgajatelja konja u državnoj ergeli jer oni drugi imaju oko 11 posto veći koeficijent, naime onaj koji odgaja djecu ima manji koeficijent od onoga koji uzgaja konje", ističe Željko Stipić iz Sindikata zaposlenih u školstvu Preporod.

Plaće neće svima isto rasti

Plaće neće svima isto rasti. No, u prosjeku će biti veće za oko 13 i pol posto za zaposlenike u državnim i javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnici državnih službi su zadovoljni kao i dio javnih također ne bih rekao da su svi nezadovoljni. Govorimo o ukupno milijardu i pol eura koje je Vlada uložila kao poslodavac", tvrdi ministar rada Marin Piletić.

Image
JE LI OPRAVDANO? /

Suci diljem zemlje u 'bijelom štrajku': Ovo su njihove trenutne plaće, nakon prošlogodišnjeg podizanja

Image
JE LI OPRAVDANO? /

Suci diljem zemlje u 'bijelom štrajku': Ovo su njihove trenutne plaće, nakon prošlogodišnjeg podizanja

Neki već sada najavljuju sljedeći potez. "Prvi je korak sigurno nekakav prosvjed. Mi to polako pripremamo, imali smo sastanak sa članovima radimo to intenzivno", najavljuje glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ističe da i kod njih ima radnika koji su zadovoljni, ali i onih koji nisu. "To su oni koji su nezdravstveni radnici, imaju završenu srednju stručnu spremu njihova razlika između NKV radnika je 50 eura", objašnjava.

U koštac s velikom reformom koeficijenata Vlada se odlučila uhvatiti na kraju mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekao da je to bila kriva procjena da će svi sada biti zadovoljni samo time što se plaće rasti, no neće jer tu postoje i neka druga načela prema kojima ljudi procjenjuju što će s plaćama", dodaje Kroflin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo