Odgovor na SAD-ove kritike / Reakcije na izvješće o kršenju ljudskih prava: Stier prebacuje odgovornost, Bernardić: 'Vlada se ponaša kao 'nebi se štel mešat'

U State Departmentu kao najveći problem naglašavaju upravo neučinkovitost pravosuđa te nekonzistentno kažnjavanje napada na pojedine društvene manjine.

5.3.2017.
18:53
VOYO logo
Image
Kršenje ljudskih prava /

Hrvatska u očima SAD-a: diskriminacija manjina, korupcija, neučinkovito pravosuđe...

Image
Kršenje ljudskih prava /

Hrvatska u očima SAD-a: diskriminacija manjina, korupcija, neučinkovito pravosuđe...

Stigle su reakcije hrvatske vlade na američko izvješće o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj. Potpredsjednik vlade Stier prebacuje odgovornost na prethodne vlade i tvrdi da će iduće izvješće biti - pozitivnije. Opozicija uzvraća: Vlada zatvara oči pred očitim. 

Ministra vanjskih i europskih poslova vijest o tome kako američki State Department gleda na stanje ljudskih prava u Hrvatskoj zatekla je u Njemačkoj, pred dijasporom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da se Izvješće odnosi na prethodnu godinu i prethodnu Vladu.

"To je bila i važna godina za Hrvatsku na području ljudskih prava jer smo izabrani u UN-ovo vijeće za ljudska prava i mi ćemo vrlo dobro surađivati sa SAD-om i s novom administracijom i u okviru UN-ova vijeća za ljudska prava", kazao nam je ministar Davor Ivo Stier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov prethodnik u svemu gotovo da ne vidi nikakve kritike.

"U tom izvještaju se jasno vidi da je Hrvatska pravna država, da štiti ljudska prava a da kada se i dogodi neko kršenje ljudskih prava onda država reagira promptno te vlasti i sudovi to sankcioniraju, to je pozitivno", izjavljuje bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u State Departmentu kao najveći problem naglašavaju upravo neučinkovitost pravosuđa te nekonzistentno kažnjavanje napada na pojedine društvene manjine. Stoga šef oporbe, koji je usred dijaspore pozdravljen od svojih političkih protivnika ne odustaje.

"Nažalost, Vlada se u ovom trenutku ponaša kao 'nebi se štel mešat', niti vidim niti čujem, mi smo gore lijepi ali to je fasada samo, a dolje se događaju grozne stvari. Gospodo, to tako ne može, Hrvatska mora biti otvorena i tolerantna zemlja i učite iz iskustva ove naše dijaspore, da Njemačka nije bila otvorena prema njima danas ovog događaja ovdje ne bi bilo", kazuje Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ureda pučke pravobraniteljice poručuju kako je američki State Department svoje izvješće temeljio na hrvatskom, čije se novo izdanje očekuje uskoro. Da bi i ono moglo biti kritično, pučka je pravobraniteljica Lora Vidović dala naslutiti kada je vladajuće upozorila na trend rasta nasilja prema manjinama, no reakcija je izostala.

"Gospodinu premijeru poslala sam dopis tražeći sastanak da mu objasnim perspektivu, odnosno stanje ljudskih prava iz perspektivne jedne neovisne institucije kojim vodim. Međutim, evo već su prošla više od tri mjeseca i još uvijek nije našao vrijeme za taj sastanak", otkrila je jučer u RTL-u Danas pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su pismo dobili te namjeravaju li na njega odgovoriti, iz Vlade danas nije bilo komentara..

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo