PUPS / zloupotrebio imovinu PIO fonda

Poslanici smatraju da bi sa slučajem korišćenja imovine PIO fonda od strane PUPS-a trebalo da se pozabave Agencija za borbu protiv korupcije i revizor

21.6.2013.
10:24
VOYO logo

Poslanici nekoliko najvećih parlamentarnih stranaka u Srbiji tvrde da PUPS ne sme da koristi imovinu PIO fonda bez naknade, jer bi po toj logici i sve ostale stranke imale pravo da je koriste.

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Veroljub Arsić kaže za Trojku da se ovde radi o povlašćenom položaju jedne stranke u odnosu na druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mnoge lokalne samouprave da donele su odluke da stranke koje se nalaze u njihovoj vlasti imaju prostor dobijen od opštine, ali za to postoji određena skupštinska odluka. Razlog je da stranke ne budu pod pritiscima određenih interesnih grupa, koje bi im eventualno plaćale prostorije. Ali ako neko koristi imovinu PIO fonda, onda je to povlašćeno stanje jer pripada samo jednoj stranci. Mislim da to nije u redu da se tako raspolaže imovinom fonda – kaže Arsić.

On smatra da bi ovim slučajem trebalo da se pozabavi i Agencija za borbu protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U svakom slučaju je to problem Agencije za borbu protiv korupcije. Davanje poslovnog prostora u zakup bez naknade se smatra prihodom stranke. A ovde je problem što imovinu fonda koriste lokalna penzionerska udruženja, preko kojih PUPS koristi taj prostor – objašnjava Arsić

Zoran Ostojić iz Liberalno-demokratske partije smatra da se ovde radi o zloupotrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako bilo koja stranka koristi imovinu nekog fonda bez naknade, to je nesumnjivo zloupotreba koju bi državni revizor trebalo da napomene u svom izveštaju. Tom logikom, PIO fond bi onda morao te prostorije da podeli svim strankama. Zna se šta je fond. To je imovina koja treba da služi svim penzionerima koji glasaju za razne stranke, a ne samo PUPS. Revizor i nadležno ministarstvo bi tome trebalo da stanu na put – smatra Ostojić.

On kaže da je pitanje i to zbog čega je PIO fond uopšte dao besplatno imovinu na korišćenje penzionerskim udruženjima, kada se oni tretiraju kao nevladih sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pitanje je i zašto bi neki fond dao nekoj NVO, kao što je Savez penzionera, na besplatno korišćenje bilo kakve prostorije, jer fond treba da umnožava imovinu koja služi svima koji u njega uplaćuju. A to su svi zaposleni u Srbiji – kaže Ostojić

U Demokratskoj stranci, takođe, kažu da je PUPS u povlašćenom položaju. Poslanica DS i portparol stranke Aleksandra Jerkov tvrdi da se zna način kako stranke dobijaju prostorije na korišćenje, a da ovo nije taj pun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zna se na koji način stranke dobijaju prostorije u svim opštinama širom Srbije. Postoji u svim opštinama utvrđena procedura. U ovom slučaju to bi značilo da je PUPS povlašćen u odnosu na druge stranke, i da koristi imovinu koja bi trebalo da koriste svi penzioneri – kaže ona.

Odgovor smo probali da dobijemo i od socijalista. Međutim, poslanica i potpredsednik SPS-a Dijana Vukomanović nije mogla da komentariše jer, kako je rekla, nije upoznata sa detaljima priče da bi mogla da da komentar. Inače, SPS i PUPS su na prošlim izborima izašli u koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo