DRAMATIČNA SITUACIJA U SPLITU / Prvi put od početka pandemije stiže ispomoć u KBC: 'Kritično je stanje, sve što nije hitno se mora odgoditi'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Splitski KBC trenutno zbrinjava najviše covid pozitivnih pacijenata do sada, na Klinici za infektologiju ih je 208, od kojih je 47 na respiratoru

7.1.2022.
12:55
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Situacija s koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je zabrinjavajuća. Splitski KBC trenutno zbrinjava najviše covid pozitivnih pacijenata do sada, na Klinici za infektologiju ih je 208, od kojih je 47 na respiratoru, zbog čega je na lokaciji Križine iseljen još jedan odjel i prenamijenjen u dio covid bolnice.

Ravnatelj splitskog KBC-a, Julije Meštrović, zbog pogoršanja situacije sazvao je konferenciju za medije s početkom u 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kritično stanje' u splitskom KBC-u

"U KBC-u Split je kritično stanje, kao što smo i prethodno najavili. Hospitalizirano je 208 pacijenata, a od njih 47 na respiratoru. Većina ovih ostalih koji nisu na respiratoru primaju kisik. Prema tome, svi naši bolesnici s bolešću covid-19 su u teškom kliničkom stanju, a neki i životno ugroženi. Ovako velik broj i kliničko stanje tih bolesnika zahtijevaju dodatni angažman svih nas u bolnici, pa smo morali osigurati dodatne prostore na Križinama tako da smo se ponovno reorganizirali. Prostor je osiguran tako da jedna naša klinika radi na Križinama, druga na Firulama. Naš tim se opremio za sve. Imamo kisik, kao i ostalu opremu", kazao je Meštrović.

"Našem osoblju poštovanje i zahvalnost za njihov rad", kazao je, dodajući da u respiracijsko-intenzivistički centar dolazi na ispomoć 18 medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRED NAMA JE DUG PUT' /

Što će se dogoditi kad prohuja omikron? Hrvatski imunolog upozorava: 'Imamo dva scenarija, a jedan bi bio tragedija'

Image
'PRED NAMA JE DUG PUT' /

Što će se dogoditi kad prohuja omikron? Hrvatski imunolog upozorava: 'Imamo dva scenarija, a jedan bi bio tragedija'

Stiže ispomoć

"Nedostatak je uvijek isti – a to je osoblje, na prvom mjestu medicinske sestre. Obavijestio sam ministarstvo i u Split stiže pomoć od osam medicinskih sestara izvan Grada Splita i 10 medicinskih sestara iz našeg Doma zdravlja", rekao je Meštrović, zahvalivši Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu na brzoj reakciji.

"Istodobno, moramo skrbiti o svim ostalim našim bolesnicima jer mi imamo obvezu skrbiti o svima. U ovom okolnostima operacije moraju biti reducirane. Održavat ćemo onkološki program, a svi ostali pregledi i kirurški programi koji nisu hitni morat će biti odgođeni", kazao je Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo u isto vrijeme skrbiti o djeci, odraslima, kirurškim, nekirurškim zahtjevima, onima sa zaraznim bolestima... Sve je to u jednoj jedinoj ustanovi. Zaista moram odati priznanje svim suradnicima i radnicima KBC-a Split", dodao je.

"Ponavljam još jednom, sustav u svim ovim okolnostima funkcionira besprijekorno i svi bolesnici primaju sve ono što treba", poručio je ravnatelj splitskog KBC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meštrović je rekao da je hospitalizirano i ukupno četvero djece, dodajući da njihove kliničke slike nisu teške. "Među hospitaliziranima uglavnom su ljudi starije životne dobi, ali starost hospitaliziranih je prosječno osam godina niža nego u prvom valu. Situacija je ozbiljnija nego prije dvije godine. Velika je razlika u odnosu na to stanje", dodao je Meštrović, pa pojasnio da se sada hospitaliziraju samo pacijenti s težim simptomima, dok su u prvom valu bili hospitalizirani i oni s blažim simptomima zaraze.

Govorio je zatim o omikronu, poručivši da infekcija neće djelovati isto na onoga tko je mlađe životne dobe i cijepljen, nego na nekoga tko je starije životne dobi i necijepljen. Kazao je da je na 3/5 bolnice na Križinama zauzeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Eksplozija zaraze' u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Podsjetimo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji jučer je, od ukupno 2805 obrađenih testova, bilo čak 1810 novozaraženih.

Inače, građani koji se preko interneta naručuju na PCR testiranje mogu to, osim u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i na Turskoj kuli, obaviti privatno ili na drugim punktovima u susjednim gradovima županije, gdje se čeka manje dana na testiranje jer nema tako velike navale kao u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada ćemo pojačati broj termina za testiranje, iako to neće zadovoljiti sve potrebe. Mi bismo na Turskoj kuli mogli raditi još jednu smjenu, ali nam nedostaje čak četiri educirana inženjera koji bi nam radili u laboratoriju. Trenutno educiramo inženjere iz drugih službi da nam to rade, ali nam zato pate druge stvari", naglasila je ravnateljica Nastavnog zavoda Željka Karin. Građane je zamolila da ostanu u svojim kućama, da se u slučaju neke potrebe jave svojim obiteljskim liječnicima te čekaju svoj red za testiranje, navodeći da su imali slučaj necijepljene osobe koja je u samo tri mjeseca dva puta dobila koronu.

Posljednjih mjesec dana na širem splitskom području prisutna je i tzv. "gigantska" viroza, kako je zovu obiteljski liječnici, i to zbog visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, a traje i nekoliko tjedana. Zbog toga se dio pacijenata odlučuje na testiranje kako bi utvrdili je li riječ o covidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo