priznanje za agathu / Prvi londonski spomenik kraljici krimića

Image

Kako su Christienoj golemoj popularnosti pridonijela i brojna izdanja na oko 50 različitih jezika svijeta, na spomeniku će se nalaziti i njezni brojni naslovi na različitim jezicima, kao i na Brailleovom pismu.

11.8.2012.
10:08
VOYO logo

ZAGREB - Britanska kraljica krimića AgathaChristie konačno će dobiti svoj prvi spomenik u Londonu posvećen njezinu golemu doprinosu londonskom kazališnom životu, piše britanski Guardian.

Gradsko vijeće općine Westminster ovog je tjedna izdalo dozvolu za postavljanje spomenika, autora kipara Bena Twiston-Daviesa. Nalazit će se u samom srcu londonske kazališne četvrti Covent Garden, između ulica Great Newport i Cranbourn. Takva je lokacija odabrana zbog golema doprinosa koji je najprodavanija književnica svih vremena dala kazalištu - autorica 66 detektivskih romana i više od 15 zbirki kratkih priča, Christie je prva dramatičarka kojoj su na West Endu istodobno igrala čak tri djela, a njezina je "Mišolovka" najdugovječnija predstava u povijesti kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brončani spomenik visine 2,5 metra, napravljen po narudžbi producenta "Miškolovke" Stephena Waley-Cohena i autoričina unuka Mathewa Pricharda, bit će u obliku goleme knjige u čijem će se otvorenom središtu nalaziti autoričino poprsje. Na koricama će se nalaziti motivi vezani uz njezin život i djelo, od njezinih junaka Miss Marple i Herculea Poirota, do Orient Expressa i ladanjske kuće.

"Spomenik je inspiriran činjenicom da je Christie, s prodane 4 milijarde knjiga, najprodavanija svjetska spisateljica, a na njegov su konačni oblik utjecale i objektivne okolnosti mjesta na kojemu će se nalaziti, odnosno, činjenice da je bilo važno da ne ometa prolaznike. Iz toga je proizašla ideja o knjizi", kazao je Twiston-Davies.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su Christienoj golemoj popularnosti pridonijela i brojna izdanja na oko 50 različitih jezika svijeta, na spomeniku će se nalaziti i njezni brojni naslovi na različitim jezicima, kao i na Brailleovom pismu. "Ideja je da spomenik s udaljenosti izgleda prilično jednostavno no, kada mu se približite, postaju vidljiviji detalji", kazao je Twiston-Davies, napominjući kako će to biti prvi spomenik koji će velika književnica dobiti u Londonu, a bit će otkriven 25. studenoga ove godine, povodom obilježavanja 60. obljetnice premijere "Mišolovke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo