PROSLAVILI 10. TRAVNJA: / Skupina filoustaša se na Jelačić-placu slikala s natpisom 'Ubij Srbina'

Image
Foto: izvor: Facebook

Na jučerašnji dan 1941.

11.4.2017.
17:29
izvor: Facebook
VOYO logo

A sinoć se na Trgu bana Jelačića usred Zagreba, iskoristivši vrijeme kada ondje nije bilo gotovo nikoga, skupina filoustaša fotografirala s, kako piše Antifašistički vjesnik, transparentima s 'ušatim' slovom U, zastavom sa šahovnicom s prvim bijelim poljem i stihovima iz pjesme "Duh ratnika" pjevača Marka Perkovića te uz manji tranparent na kojem je pisalo "Ubij Srbina".

Postrojavanje trajalo pune 53 sekunde

Ekipa se očito brzo razišla jer zagrebačka policija, koja inače revno motri na središnji trg, tvrdi da ne zna za to žurno odrađeno okupljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi sada pregledavamo sve, ne samo kamere. Provjeravamo i poduzimamo sve da identificiramo sve uključene osobe", kazala je za N1 djelatnica odjela za odnose s javnošću PU zagrebačke.

"Nije nam to prijavljeno i nismo dobili tu informaciju sve dok se nije pojavila u medijima. Moramo provjeriti apsolutno sve", kazali su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Antifašistički vjesnik objavio je snimku Skyline time-laps web kamere koja snima trg od 0 do 24 sata i na kojoj se pune 53 sekunde vidi postrojavanje fašista.

Image
MINISTARSTVO SE OGLASILO O TUŽBI ŽRTAVA USTAŠKOG REŽIMA: /

'Hrvatska nije pravna sljednica NDH'

Image
MINISTARSTVO SE OGLASILO O TUŽBI ŽRTAVA USTAŠKOG REŽIMA: /

'Hrvatska nije pravna sljednica NDH'

Image
Foto: izvor: Antifašistički vjesnik

"U blizini su uvijek bar dvije policijske ophodnje"

Jedan korisnik na Facebooku objavio je fotografiju ovog kratkog komemorativnog skupa te napisao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Trgu Republike (današnji Trg bana Josipa Jelačića) u svakom trenutku ima barem jedan policajac u civilu. Uz to, na tom prostoru su u blizini uvijek barem dvije ophodnje s po dva policajca. Uz nabrojano, na dispoziciji je cijela policijska postaja u neposrednoj blizini, a kombi vozilo s barem deset interventnih policajaca je u samom središtu grada od 0-24. Skupina ustaša je došla na Trg Republike, razvila ustašku zastavu, istaknula simbol zločinačke organizacije - ustaša - i istaknulo natpis - "Ubij Srbina". Sve je to promatrala policija, snimala kamerama (jer naravno da policija ima svoje kamere na tom prostoru, a i svi ostali koji rade direktan prijenos s Trga Republike su dužni dati policiji snimke na uvid) i sve bez reakcije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup održan 10. travnja na Trgu bana Jelačića i na platou Gradec nije bio prijavljen policiji sukladno Zakonu o javnom okupljanju, a okupljanje proustaške mladeži u kasnim večernjim satima, čije su fotografije tijekom dana obišle društvene mreže, rezultirat će odgovarajućim prijavama zbog protupravnog ponašanja.

"S obzirom da su na skupu istaknuti transparenti neprimjerenog sadržaja Policijska uprava zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja protupravnih ponašanja te identificiranja i procesuiranja počinitelja", izvijestili su u utorak iz Policijske uprave zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz PUZ-a navode i kako je događaj sniman od 21,26 do 21,29 sati.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo