Afera vjetroelektrane / Premijer stao u obranu Žalac, Bašić za RTL: 'Ovo je već poznati predizborni cirkus. Javnost se obmanjuje'

USKOK istražuje žalac i Rimac, za mjesec dana bit će godinu dana otkako je krenula afera Vjetroelektrane

27.4.2021.
20:10
VOYO logo

Bivša ministrica - i dalje aktualna članica predsjedništva HDZ-a, Gabrijela Žalac, u sve je većim problemima. Iako je USKOK sumnjiči da je na nagovor Josipe Rimac od HBOR-a tražila da pogura odobrenje za kredit za izgradnju vjetroparka, sudbina u HDZ-u joj za sad nije upitna. Inače, ovo je već treće proširenje istrage protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac koju pokreće USKOK. 

Drugi put pod istragom, ali ne i iza rešetaka. Za Gabrijelu Žalac USKOK unatoč optužbama - nije tražio istražni zatvor. U obranu joj je jutros stao i premijer.

"Znam da je u konačnici kredit koji je bio u pitanju odobren sukladno svim pravilima hrvatske banke za obnovu i razvoj, tako da moramo tu vidjeti malo o čemu se točno radi.  Ona je članica HDZ-a. Ne vidim u ovom trenutku da je ona za bilo što kriva", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVAĐA OKO OKUČANA /

Plenković žestoko odgovarao Milanoviću, a 'poklopio' svog ministra: 'Nema zajedničkog vijenca. To je politika'

Image
SVAĐA OKO OKUČANA /

Plenković žestoko odgovarao Milanoviću, a 'poklopio' svog ministra: 'Nema zajedničkog vijenca. To je politika'



Dok premijer ne vidi krivnju, USKOK ju ozbiljno istražuje.

I to zajedno s Josipom Rimac koja je opet u fokusu. USKOK sumnja da je Rimac od poduzetnika Milenka Bašića dobivala 40 tisuća kuna mjesečno kako bi pogodovala njegovoj tvrtki, a od bivše ministrice tražila je guranje kredita za izgradnju vjetroparka. Kako bi ju nagradio, Bašić je, sumnjaju tužitelji - između ostalog - Josipi Rimac platio jedrenje u kolovozu 2019te u vrijednosti 15 tisuća 174 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Milenko Bašić za RTL je samo kratko poručio: "Ovo je već poznati predizborni cirkus. Javnost se obmanjuje ne brinući za posljedice".

Hoće li Gabrijelu žalac HDZ izbaciti kao što su ekspresno izbačeni i mnogi drugi, jedinstvenog stava nema.

"Dok sam bio u državnoj imovini, imao ulogu na način da su me tražili uvijek da nešto pomognete, pripomognete, ubrzate, skratite proceduru. To je nešto što je svakodnevnica, a na vama je kao čelnom čovjeku - kad nešto pomažete u ubrzanju procesa morate dobro procijeniti da li poslije toga postoji nekakva šteta", rekao je Mario Banožić, ministar obrane. 

Josipa Rimac o svemu se danas nije htjela oglašavati, baš kao i njezina odvjetnica. Ovo joj je već treće proširenje istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U velikoj akciji USKOK-a i policiije uhićena je u svibnju prošle godine. U remetincu je provela četiri mjeseca. Izbacili su ju i iz HDZ-a. Iako se očekivalo, uvijek je govorila da nikoga nije optuživala.

"Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? pa ja volim sve ljude, sve moje drage prijatelje, stranačke kolege, a one i koji nisu iz moje stranke kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek", rekla je Rimac u rujnu prošle godine.

Za mjesec dana bit će godinu dana otkako je krenula afera Vjetroelektrane i kad su krenula uhićenja u akciji USKOK-a i policije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo