Povisuju se kazne / Plenković osudio napad na dječake u Vukovaru i otkrio detalje zakona o nasilju u obitelji: 'Uvode se najopsežnije promjene'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na dnevnom redu su, među ostalim, prijedlozi izmjena i dopuna Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

11.1.2024.
12:35
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Vlade na dnevnom redu su, među ostalim, prijedlozi izmjena i dopuna Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Na sjednici je i odluka o osnivanju  Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga kandidata za Glavnog državnog odvjetnika RH, odluka o osnovici za izračun inkluzivnog dodatka te konačni prijedloga izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama RH.

Image
osudio napad u vukovaru /

Plenkovića novinari pitali o Turudiću: 'Najbolje da tražimo nekoga tko je oslobodio bivšeg predsjednika HDZ-a'

Image
osudio napad u vukovaru /

Plenkovića novinari pitali o Turudiću: 'Najbolje da tražimo nekoga tko je oslobodio bivšeg predsjednika HDZ-a'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković.

Prije tri dana objavljen je podatak o indikatoru ekonomske klime, koji prate kretanje BDP-a. Potvrdio je pozitivne trendove za Hrvatsku od početka ruske agresije. Hrvatska je bila na prvom mjestu 11 mjeseci", kazao je. "Prepoznata je politika Vlade", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Nove godine je puna primjena Zakona o trgovini. Regulirali smo rad trgovina nedjeljama, kako bismo radnicima omogućili da budu sa svojim obiteljima", dodao je.

"Sve zlouporabe Zakona idu na štetu radnika i vjerujem da će radnici to tako i doživjeti", dodao je. "Vidljivo je da je 5. siječnja 2024. izdan veći broj računa za 16,5 posto u odnosu na 2023., a vrijednost je 35 posto viša", kazao je. "Promet s neradnih dana se prebacio na radne dane u prvih devet dana nove godine. Iznos računa je 95,5 milijuna eura viši, unatoč dva neradna dana više je računa i veći je iznos", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osudili smo brutalan napad na maloljetnike. Očekujemo da se u okviru procesa oni primjereno i kazne", dodao je.

"Sve se odvija po Zakonu što se tiče odabira glavnog državnog odvjetnika. Četvorica kandidata su podnijela odgovarajuće kandidature i ispunila preduvjete", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je jasno da su oni lažni prosvjedi svinjogojaca bili politički orkestrirani", kazao je Plenković.

Pobrojio je što se mijenja što se tiče izmjena i dopuna Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvode se najopsežnije promjene. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku znatno proširujemo prava žrtava nasilja. Uvodimo pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o mjeri opreza. Propisujemo sto metara kao minimalnu udaljenost prilikom nalaganja mjere opreza. Kod kršenja mjera opreza policija će imati ovlast uhititi nasilnika, a sud u roku od 24 sata odlučiti o zamjeni mjera opreza za istražnim zatvorom. Žrtva dobiva pravo na pratnju osobe od povjerenja kroz cijeli postupak. Brišemo prekršaj spolno uznemiravanje i prebacujemo ga u sferu kaznene odgovornosti. Povisit će se kazne za kazneno djelo silovanja, teška kaznena djela protiv spolne slobode i spolne zlouporabe djeteta", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na izmjene koje se odnose na curenje informacija iz istraga. "Otklanjamo tvrdnje daje ovo usmjereno protiv novinarske profesije i ograničavanje medijske slobode, te su teze netočne. Počinitelji ovog kaznenog djela su isključivo sudionici postupka, a to nisu novinari, već pravosudni dužnosnici, odvjetnici, vještaci… Kako bismo u potpunosti otklonili pogrešne interpretacije, sada se izrijekom propisuje da počinitelji, pomagači i poticatelji ne mogu biti novinari."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o optužbama mostovaca: 'Nebitni su kao politička opcija'

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo