NEĆE PREKO IZBORNOG PRAGA ČAK NI U ZAGREBU! / Bandić po anketama u sve većim problemima

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Hrvatska radiotelevizija objavila je rezultate svoje predizborne ankete u I. i IV. izbornoj jedinici.

3.9.2016.
10:31
PIXSELL, Sanjin Strukić
VOYO logo

Prema HRT-ovoj anketi, u najvećim je problemima Milan Bandić koji u ove dvije, ali i u svim ostalim izbornim jedinicama dosad obuhvaćenim anketom ne prelazi izborni prag od 5 posto.

Bandić dobiva koliko i bračni par Puljak

U I. izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Zagreba u kojem je gradonačelnik već više od jednog desetljeća, Bandićeva koalicija 'Za premijera' osvaja tek 3 posto glasova, isto koliko i, primjerice, bračni par Puljak iz Splita sa svojom strankom Pametno. Bandić ovdje nema šanse osvojiti mandat unatoč 16,5 posto neodlučnih, piše HRT. Prema istoj anketi, u I. izbornoj jedinici prvoplasirana je narodna koalicija na čelu s SDP-om ispred HDZ-a. Lista sa Zoranom Milanovićem na čelu dobiva 34,7 posto, a ona koju predvodi Andrej Plenković manje od 22,8%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANDIĆ I DALJE PO SVOME: /

'Ja sam gradonačelnik Zagreba sad, a od 11. rujna hrvatski premijer'

Image
BANDIĆ I DALJE PO SVOME: /

'Ja sam gradonačelnik Zagreba sad, a od 11. rujna hrvatski premijer'

Orepić ne uspijeva podići rejting Mostu

Opozvani ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao prvi na listi i najistureniji u kampanji, nije svom Mostu uspio ni približno vratiti popularnost iz studenoga, pa dobivaju 9,6 posto. No, zato bi koalicija Živog zida s 5,2 posto glasova u anketi u novom sazivu mogla dobiti prvog zastupnika iz ove izborne jedinice.

Pretvoreno u mandate, najviše bi ih osvojila SDP-ova koalicija - sedam, a HDZ koji u zagrebu koalira s HSLS-om četiri. Most s tri pada na dva zastupnika, s tim da im je drugi mandat granični, pa bi u Saboru mogli ostati samo na Orepiću, iz čega bi profitirao HDZ. Jedini pomak nabolje ima Jedina opcija oko Živog zida koja bi sada osvojila jedan zastupnički mandat u ovoj izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Petar Glebov

HDZ nedodirljiv u svojoj izbornoj utvrdi

U IV. izbornoj jedinici koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju i slovi kao HDZ-ova izborna utvrda, ta bi stranka prema ovoj anketi ponovno bila relativni pobjednik s 33 posto glasova. Narodna koalicija na čelu s SDP-om zaostaje 9 posto (24,2 posto) dok je Most treća opcija s potporom od 7,1 posto. Potpora tamošnjem regionalnom HDSSB-u je prepolovljena i iznosi tek toliko da pređe izborni prag (5,4 posto).

HDSSB ostaje samo na Glavašu

HDSSB-u tako prijeti da iz svoje 'baze' u Saboru ostane samo na Branimiru Glavašu. Pad, ali manji, doživljava i opcija oko Živog zida (3,9 posto), no ne treba je isključiti iz igre za mandat. Naime, zbog više od 20 posto neodlučnih te statističke pogreške i postojeće metode preračunavanja glasova, Živi zid bi mogao HDZ-u uzeti jedno mjesto u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suprotnome, HDZ će dobiti jedan mandat više nego u studenome - ukupno 7. Narodna koalicija bi poput SDP-ove koalicije Hrvatska raste na prošlim izborima, ostala na pet zastupnika. Most i HDSSB osvojili bi po jedan mandat.

Image
Foto: PIXSELL, Davor Javorovic

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo