PRAVOSUDNI POLICAJCI NA NOGAMA: / 'Ako nam smanje plaću, blokirat ćemo zatvore'

Image
Foto: Pixsell

Najviše ih smetaju novi platni razredi.

19.12.2017.
19:27
Pixsell
VOYO logo

Prema novom prijedlogu Zakona o plaćama, plaće državnih službenika i namještenika smanjile bi se za 15 do 20 posto, zbog ukidanja plaćenog minulog rada koji se dosad plaća 0.5 posto po godini staža, ali i zbog smanjenja dodatka za posebne uvjete sa 30 na maksimalno 20 posto.

'Tražimo da se donese posebna Uredba kojom bi se regulirali dodaci za pravosudnu policiju i koja bi bila na razini sadašnje. Ministarstvo pravosuđa je trebalo dostaviti radnoj skupini da je i naša služba specifična i u kojim uvjetima radimo. Ali nije. Što ih briga za pravosudnu policiju', navode u sindikatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše ih smetaju novi platni razredi.

Nezadovoljni dodatkom od 20 posto

'Najveću primjedbu imamo na način razvrstavanja pravosudne policije u platne razrede. Predlagatelj zaboravlja ili namjerno ignorira da i pravosudna policija ima zvanja, te da bi i pravosudnu policiju trebalo razvrstati na temelju uvjeta zvanja i stečenom stupnju obrazovanja. Po njihovom razvrstavanju mi smo referenti, dežurni će biti savjetnik ili viši savjetnik. Pitamo se hoće li probleme s zatvorenicima rješavati službenici iz administracije ili možda kvartovski policajac', priopćio je Sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu zadovoljni ni dodatkom od 20 posto te traže da se donese posebna Uredba kojom bi se regulirali dodaci za pravosudnu policiju i koja bi bila na razini sadašnje.

'Ministarstvo pravosuđa je trebalo dostaviti radnoj skupini da je i naša služba specifična i u kojim uvjetima radimo. Ali nije. Što ih briga za pravosudnu policiju', navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematičan minuli rad

'Minuli rad je objektivan parametar koji ne počiva na odluci pojedinca (rukovoditelja) i ne stvara razliku među službenicima. Ocjena službeniku i namješteniku nikako ne može biti jedini i isključivi razlog za promicanje i povećanje plaće jer je podložna subjektivnoj procjeni pojedinca. Poslodavac nije ni predvidio mogućnost žalbe službenika i namještenika što povlači niz pravnih posljedica, dok kod instituta minulog rada nema prostora za žalbenim postupkom.

Ako se ne usvoje niti jedna naša primjedba ili prijedlog SPPH-a će razmisliti o pokretanju drugih industrijskih akcija Zakonom zajamčenim, jer svaki pravosudni policajac ovim Zakonom gubi minimalno 15 do 20 % plaće', zaključio je Sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo