POZNATI POVJESNIČAR KOMENTIRAO PRIJEPORE OKO DANA DRŽAVNOSTI: / 'Žao mi je što ne ističu jednu osobu, to bi mogla biti spona zajedništva'

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

"Ne mislim da je datum sporan, nije mi jasno kako objasniti novijim generacijama, to nije početak višestranačkog Sabora, imali smo ga u Austrougarskoj.

30.5.2020.
13:29
Marin Tironi/Pixsell
VOYO logo

Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao za N1 Televiziju komentirao je kako u zemlji u kojoj je već prilikom intoniranja himne jasno tko je član jedne stranke, a tko ne, sada imamo novu liniju podjele oko Dana državnosti.

Image
PLOTUNI, PRELETI MiG-ova, ZASTAVE NA KLISU I HIMNA: /

Proslavi su prisustvovali svi osim predsjednika Republike

Image
PLOTUNI, PRELETI MiG-ova, ZASTAVE NA KLISU I HIMNA: /

Proslavi su prisustvovali svi osim predsjednika Republike

"Ako bih želio biti jako pozitivan mogu reći da naglašavanje 30. svibnja ima dobru namjeru u smislu da Sabor postane ključno mjesto donošenja odluka, gdje će dolaziti najpametniji i najbolji i bistriti zakone“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesno gledano, objasnio je, 30. svibnja 1990. Sabor Socijalističke Republike Hrvatske je formiran, Franjo Tuđman i Stipe Mesić predloženi su za predsjedništvo i mandatara Republičkog izvršnog vijeća, najveći broj glasova u predsjedništvu je dobio Dušan Bilandžić, i to je trenutak kada je HDZ dobio više glasova od Socijalističke partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Žao mi je da ne ističu Stipu Mesića, on bi mogao biti spona zajedništva za HDZ, da ga spominju, onda ne bismo govorili da je to privatluk“, rekao je Jakovina i dodao da datum treba poštovati, donesen je zakonski baš kao i zakone koji govore ne krasti i ne varati", kaže i nastavlja:

'Datum nije sporan'

"Ne mislim da je datum sporan, nije mi jasno kako objasniti novijim generacijama, to nije početak višestranačkog Sabora, imali smo ga u Austrougarskoj. Ali prvi put su žene imale pravo glasa, to je moderni Sabor, ali moderni u socijalističkoj republici“, podsjetio je i naglasio kako smatra da je 25. lipnja logičniji datum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tog 30. svibnja predsjednik predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske postao je Franjo Tuđman. 25. lipnja proglasili smo neovisnost“, ponovio je i naveo primjer Nijemaca koji su za svoj dan odabrali jedan neutralni datum jer su tražili trenutak koji ne dijeli.

Smatra i da je jako loše što nema konsenzusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako 30 godina od nečega tražite svoje povijesne datume, to pokazuje neozbiljnost, da ne kažem slučajnost i arbitrarnost. Ne znam sličnu situaciju unutar EU, možda negdje u Africi ima“, rekao je Jakovina.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo