KORAK NAPRIJED / Poljoprivrednici i poduzetnici spremni za uzgoj konoplje, čeka se Vlada: 'Bit će, ali...'

Uzgajati medicinski kanabis dosad se u Hrvatskoj nigdje nije moglo legalno

3.4.2019.
22:32
VOYO logo

Konačno evo i jedne pametne i dobre odluke Plenkovićeve vlade, a koja nije iznuđena silom prilika. U Hrvatskoj je po prvi put u povijesti dozvoljen uzgoj kanabisa u medicinske svrhe. To i dalje ne znači da Huanito Luksetić može legalno saditi marihuanu -  zasad to smiju samo farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne.

Iako podzravljaju ovu odluku mnogi misle da je sadnja konoplje trebala biti dozvoljena svima koji se bave poljoprivredom.  Zašto nije, i zašto u ljekarnama uopće nema medicinske marihuane istražio je Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konoplju na svom polju Mladen Falamić uzgaja već više od pet godina. No, zasad onu industrijsku, iako se, kaže, osjeća spremnim i za drugu.

"Ono što ja znam da su hrvatski poljoprivrednici i poduzetnici spremni uzgajati i medicinsku konoplju. Imaju za to i znanje i vještine, imamo kapaciteta da možemo to odraditi", rekao je uzgajivač industrijske konoplje Mladen Falamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzgajati medicinski kanabis, dakle onaj s većim udjelom THC-a, dosad se u Hrvatskoj nigdje nije moglo legalno. Kad Sabor usvoji odluku Vlade, to će se konačno promijeniti, ali time će se zasad moći baviti samo farmaceutske tvrtke. I to zahvaljujući amandmanu na Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, HDZ-ovog saborskog zastupnika i predsjednika nadležnog Povjerenstva Ivana Ćelića.

"To će biti pod strogo kontroliranim uvjetima i u početku neće biti na poljima, nego u laboratorijima, gdje će biti točno određena kontrola vlage, svjetlosti i na taj način će se moći što preciznije dobiti kvalitetnu koncentraciju THC-a koja je potrebna liječenje poremećaja", ističe Ćelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je dobro poznato da lijekova na bazi kanabisa u hrvatskim ljekarnama nema već više od godinu dana. Do tada je bilo uljakanabisa iz Kanade u dvije jačine, koštao je od 750 do tisuću kuna. Kad je zadnjim količinama istekao rok trajanja, uvoznik Imunološki zavod nije naručio novu pošiljku, iako do danas ima interesa.

"Gotovo svakodnevno imamo upite, imamo molbe, pacijenti zovu, traže, mi se ažuriramo, zovemo naše dobavljače, pitamo Imunološki zavod i jako smo tužni i nesretni što ne možemo pomoći našim pacijentima, ali eto, nadamo se da će se situacija ubrzo riješiti", tvrdi ljekarnica Tena Tarade iz Gradske ljekarne Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis procjenjuje da će trebati dvije godine usvajanja raznih pravilnika i drugih procedura, prije nego će pacijenti moći dobiti lijek koji je uzgojen i proizveden u Hrvatskoj. Pritom mu je jedna stvar ključna:

"Hoće li cijena biti prihvatljiva. Ukoliko cijena takvog u Hrvatskoj proizvedenog medicinskog kanabisa ne bude niska i prihvatljiva,onda nismo puno napravili. Onda je to tek jedno načelno rješenje, jer cilj ovoga je da cijena kanabisa postane dostupna svim oboljelima, svima koji ga trebaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od predvodnika renesanse konoplje u Hrvatskoj, kako naziva sve što se u posljednje vrijeme događa, i ovu odluku vidi kao novu odličnu priliku ne samo za farmaceutsku industriju.

"Ne zaboravimo da farmaceutske tvrtke trebaju i uzgajivača i prerađivača. Dakle, uzgajivač može biti bilo koja udruga, jesu li to ljudi u potrebi, kao što je multipla skleroza, ili braniteljske udruge pa nekakva radna terapija, ili OPG", govori Gordan Masnjak, predsjednik projekta "Kronoplja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bismo detalje o uzgoju i proizvodnji medicinskog kanabisa trebali doznati u idućih šest mjeseci. No, je li to tek prvi korak prema nečem drugom? Jer, nakon Živog zida i HSS-a, još uvijek aktualni vođa oporbe Davor Bernardić prije par tjedana prevalio je preko usta ovo:

"Staviti na dnevni red i potpuno legalizaciju marihuane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za HDZ, kako se čini, to bi ipak bio prevelik iskorak.

"Kao osoba koja se bavi liječenjem ovisnosti, zasigurno nisam od onih koji zagovaraju legalizaciju konoplje u rekreativne svrhe. O tome se raspravlja i o tome će se raspravljati", naglasio je Ćelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen ne vidi zla u uzgoju svake vrste konoplje, pa i za rekreativne svrhe.

"Mislim da je to pitanje vremena, odnosno ako smo turistička zemlja i većinom su nam turisti stranci, onda je to nešto od čega se može ekonomski uprihodovati dosta, puno više nego sada. Samim time bi se reguliralo i crno tržište, država bi od toga imala koristi", smatra Mladen Falamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad od toga ništa. Ali pomak se dogodio, u Hrvatskoj će se uskoro saditi medicinski kanabis.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo