BIRANO DRUŠTVO / Politico pobrojao tko bi mogao zamijeniti Ursulu von der Leyen: Plenković na vrhu popisa

Image
Foto: Profimedia

Plenković i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dobili najveću ocjenu (3 od 5), što znači da prema Politicu imaju najviše šanse

25.4.2024.
9:22
Profimedia
VOYO logo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen još je uvijek jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije. Međutim, kako piše Politico, njena prednost polako se topi. Pokrenula se rasprava o potencijalnim zamjenama. Na popisu uglednog časopisa našao se i premijer Andrej Plenković.

S njim na popisu su Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Klaus Iohannis i Thierry Breton. Upravo su Plenković i rumunjski predsjednik Iohannis dobili najveću ocjenu (3 od 5), što znači da prema Politicu imaju najviše šanse. Iz Politica su naglasili da se na popisu ne nalaze kandidati drugih europskih političkih stranaka koji će se na izborima suprotstaviti von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve kandidate naveli su razloge za i protiv. Smatraju da bi imenovanje Plenkovića za novog šefa Europske komisije zadovoljilo sve veće pozive da istočna Europa dobije vodeću dužnost. Također bi se poslao pozitivan signal zemljama koje su kandidati za članstvo u Europskoj uniji. Međutim, jasno podsjećaju da je Plenković ranije odbacio glasine da bi mogao zamijeniti von der Leyen što bi moglo značiti da nije zainteresiran za posao.

POGLEDAJTE VIDEO: Ide li Plenković u Bruxelles: DP kao premijera ionako priželjkuje Ivana Anušića

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo