POMOGLI SAMIMA SEBI / Političarima stižu povišice na plaće, ali neki su spremni odreći ih se i dati siromašnima

U prvih devet mjeseci ove godine plaća je porasla nominalno 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali zbog inflacije isti iznos ove godine vrijedi 1,7 posto manje nego lani

29.11.2022.
20:40
VOYO logo

Stiže povišica svima kojima plaća ide iz državnog proračuna. Političarima - dužnosnicima i zastupnicima, na račun će sjesti poveći iznos povišice. Nakon dogovora sindikata s Vladom, domar Zlatko Turčić je profitirao. Povećanjem osnovice za 6 posto porasla mu je plaća.

"Pa to nije ni runda, 200 kuna, malo više. To je vrlo malo. Uopće, kako da kažem, niti se ne osjeti jer je inflacija pojela više nego što smo dobili", kazao je Turčić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TEŠKO JE SVIMA, OSIM UHLJEBIMA' /

Građani o rastu plaća premijeru, predsjedniku i drugim dužnosnicima: 'Nama kunu-dvije, a njima po tisuću, dvije. Naravno da nije fer!'

Image
'TEŠKO JE SVIMA, OSIM UHLJEBIMA' /

Građani o rastu plaća premijeru, predsjedniku i drugim dužnosnicima: 'Nama kunu-dvije, a njima po tisuću, dvije. Naravno da nije fer!'

'Normalna plaća trebala bi biti bar 1000 eura'

Plaća nastavnika s 10 godina staža koji živi u Zagrebu, samac je i nema djece, od listopada je porasla 387 kuna, dok nastavnik početnik će dobiti 313 kuna više. Nenastavno osoblje ima još manju povišicu - spremačica koja radi 30 godina zarađuje sada 191 kunu više, a ona s godinom staža tek jedva više od 100 kuna. To je nedovoljno osnovne potrebe u vrijeme inflacije koja je prešla 13 posto.

"Normalna plaća trebala bi biti bar 1000 eura. To bi bilo normalno. A valjda će biti za koju godinu", dodaje domar Turčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 1000 eura bit će i prije, ali ne domarima. Vlada je pripremila zakon prema kojem se izjednačavaju osnovice državnim službenicima i dužnosnicima.

"Imamo lokalne osnovice, lokalnih i područnih čelnika, državnih dužnosnika, saborskih zastupnika, pravosudnih dužnosnika i onda opet još k tome dvije osnovice, jednu državnu i jednu javnu. S obzirom da nije usporedivo kolike su plaće u istom rangu kvalifikacije na sličnim mjestima u državnim i javnim službama, mi nemamo druge nego da uskladimo osnovice", rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkoviću 1500, a Milanoviću 1800 više

Tako će saborskim zastupnicima plaće prosječno porasti za 1000 kuna. Ministrima oko 1500 kuna, a isto toliko i premijeru Plenkoviću, dok će ovom odlukom Vlade profitirati i predsjednik Milanović dobivati čak 1800 kuna više.

Oporba je između dvije vatre - kritizirati vladu zbog malog povećanja plaća građanima ili ih podržati u povećanju plaća i sebi i njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će nam se dogoditi da će našim kuharicama u Saboru porasti plaća za 20-30 kuna, a nama će rasti za 1000, 1500, 2000 što je apsolutno primjereno trenutku", smatra SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić.

'Neka razdijele onima koji nemaju'

"Neka naprave zakon, neka razdijele, onda ću prije glasovati za to da se onima koji imaju niže plaće povećaju plaće", govori Božo Petrov iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi se brane da, dok im rastu plaće, rade i na povećanju plaća građanima.

"U šest godina prosječna plaća s 1000 eura bruto danas je došla na 1000 eura neto", kaže Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, prosječna plaća je u prvih 9 mjeseci ove godine porasla nominalno 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. No zbog inflacije, isti iznos ove godine vrijedi za 1,7 posto manje nego lani.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo