PREMIJER JE UCIJENJEN? / Je li ovo razlog zbog kojeg Plenković ne popušta štrajkašima u pravosuđu? 'Ako bilo kome dignete plaću, morate i nama!'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Uz policiju, to se odnosi i na pravosudne policajce, carinike, probacijske službenike i na sve druge koje zastupa Sindikat policije

21.7.2023.
10:56
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

"Ako bilo kome povećate plaće jedan cent, morate povećati i nama jedan cent! Ako povećate jedan euro, i nama jedan euro! Koliko posto povećate drugima plaću, za toliko posto imate povećati i članovima Sindikata policije Hrvatske i tu nemamo što pričati", poručio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, premijeru i cijeloj Vladi, po pisanju Jutarnjeg lista. Te je rečenice izgovorio na radnoj plenarnoj sjednici koju je presjedao premijer Andrej Plenković prije početka štrajka pravosudnih službenika.

I Jagićev štrajkaški odbor je u pripravnosti što znači da će, ako Vlada popusti službenicima u pravosuđu, početi i bijeli štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno takvu ponudu kakvu bi Vlada dala sindikatu Ive Šušković, tražimo i mi. Tu nema nikakve priče. Spremni smo napraviti sve da naši članovi budu zadovoljni. Nikoga ne podcjenjujem, ali zapisničar ne može imati veću plaću, ili 30 eura manju, od policajca s čijim se radom ne može uspoređivati i koji nosi glavu u torbi", objasnio je Jagić.

Vlada je u pat-poziciji

Ipak, naglašava, nemaju ništa protiv toga da žene, koje su najranjivija skupina, dobiju veće koeficijente, ali onda se on mora povećati i policajcima. Uz policiju, to se odnosi i na pravosudne policajce, carinike, probacijske službenike i na sve druge koje zastupa Sindikat policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako "ispada da je Vlada u pat-poziciji zbog izravne prijetnje Dubravka Jagića i njegova Sindikata policije koji je, za razliku od Sindikata državnih službenika i namještenika, reprezentativan i s kojim je bio postignut dogovor", piše Jutarnji list. Naime, Vlada je očekivala da će sudovi zabraniti štrajk, no dogodilo se upravo suprotno.

Image
PARALIZIRANO PRAVOSUĐE /

Štrajkaši idu korak dalje! 'Članovi su odlučili - obustavljamo rad i na hitnim slučajevima'

Image
PARALIZIRANO PRAVOSUĐE /

Štrajkaši idu korak dalje! 'Članovi su odlučili - obustavljamo rad i na hitnim slučajevima'

Prema neslužbenim informacijama, broj članova sindikata koji vodi Iva Šušković stalno se povećava. Prije je bio nereprezentativan, a nakon što se broj članova toliko povećao, opet bi mogao postati reprezentativan. Što to znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sindikat tada bi postao ravnopravan u pregovorima o kolektivnom ugovoru, a upravo to može biti razlog netrpeljivosti između policijskog i službeničkog sindikata.

Naime, Jagićev sindikat upozorio je službenički da neće više moći koristiti sindikalne prostorije jer su one namijenjene reprezentativnim sindikatima i da će im obračunati najam ako ih nastave koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo