DOBILI KONKRETNA PITANJA / Plenković uzbunio javnost: Možete li iz odgovora Beroša i Božinovića shvatiti kako će država uskratiti potpore necijepljenima?

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Što će biti ako je 48 radnika cijepljeno, a dva nisu ili hoće li se isto primjenjivati i u javnom sektoru i kako bila su samo neka od pitanja za ministre

2.7.2021.
13:30
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izazvao je buru u javnosti i negodovanje poduzetničkih udruga i oporbe jučerašnjom najavom da tvrtke čiji radnici nisu cijepljeni, neće imati pravo na potporu države.

"Mi smatramo da bi bilo fer da ako država u krizi koju je uzrokovao covid, osigura cjepivo. Ako osigurava plaće, ako osigurava normalno funkcioniranje cijeloga sustava, onda bi bilo fer da svatko da neki svoj mali doprinos, pa ako će netko biti korisnik naknade za očuvanje radnih mjesta, onda bi bilo dobro da se taj i cijepi", kazao je jučer premijer Plenković, a njegovu izjavu je dodatno objasnio i ministar Josip Aladrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo na ovaj način više podnositi štete zbog toga što pojedinci odbijaju odnosno što jedan dio građana odbija cijepljenje. Dakle, tu su vrlo povezane epidemiološka tj. zdravstvena kriza s ekonomskom krizom i moramo osvijestiti javnost", kazao je jučer Aladrović. 

Image
Nula kuna za antivaksere /

Plenković: 'Ako je netko korisnik naknade za radna mjesta, neka se cijepi', Aladrović: 'Više ne možemo ovako'

Image
Nula kuna za antivaksere /

Plenković: 'Ako je netko korisnik naknade za radna mjesta, neka se cijepi', Aladrović: 'Više ne možemo ovako'

Kako bi to trebalo izgledati?

Odmah su krenule kritike kako cijepljenje nije obavezno i da država ne može uvjetovati cijepljenjem dobivanje potpora. Mnogi su očekivali da će se na današnjoj sjednici Nacionalnog Stožera civilne zaštite razjasniti na koji način će tu ideju država provesti no, osim isticanja dobrobiti cijepljenja za zdravlje ljudi, ekonomiju i povratak u normalan život, puno toga konkretnog ministri unutarnjih poslova Davor Božinović i zdravstva Vili Beroš nisu rekli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrlo konkretno pitanje kako bi ta uskrata državnih potpora necijepljenima trebala izgledati, Beroš je rekao da vjeruje da "obostrani napori uvijek daju rezultate". "Solidarnost i odgovornost nije dobra ako je jednosmjerna, ona apsolutno mora biti uzajamna", rekao je Beroš te je govorio o tome kako je država pomogla ekonomiji u doba koronakrize. 

"Očekujemo da svi oni koji su primili tu naknadu, na neki način, neću reći vrate uslugu, ali daju doprinos kolektivnom nastojanju da izađemo iz krize", rekao je i dodao da zdravstveno i ekonomsko pitanje idu zajedno i da u početku krize nismo imali odgovor, ali da ga sada imamo u vidu cijepljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudi me što neki sada formiraju front protiv cijepljenja. Znam zašto to rade oporbeni političari i to je legitimno. No, gospodarstvenici koji su uvijek racionalno razmišljali i financijski promišljali, vjerujem da će sada, na neki način prepoznati naše nastojanje da napravimo kolektivni iskorak i kolektivni napor i svi zajedno osiguramo bolju budućnost. To se može napraviti cijepljenjem", kazao je Beroš.

No iz tog odgovora nije jasno kako će konkretno provesti ideju o uskrati potpore necijepljenima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitat ću vas je li moralno i ekonomski opravdano da istu naknadu dobiju i oni koji doprinose općem nastojanju i oni koji to ne rade", kazao je Beroš opravdavajući najavu tog poteza, ali ne otkrivajući kako će to Vlada provesti. 

"Vrlo jasno ću reći da diskriminacije neće biti. Još uvijek, jer su okolnosti takve, cijepljenje nije obavezno. Ova ideju koju je premijer rekao, aposlutno mora naći put i u zakonu i Ustavu i određenim pravnim normama", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li biti zahvaćen i javni sektor i kako?

Na drugo pitanje o toj temi, Beroš je kazao da u razmišljanju o tim temama nisu samo bili usmjereni na privatni, već i na javni sektor. "U tijeku je izrada revizije smjernica za zdravstvene djelatnike kao i pacijente. To upravo ide u smjeru povećanja naše opće sigurnosti", rekao je Beroš.

Najavio je da će sljedećeg tjedna početi serija međuresornih sastanaka u Ministarstvu zdravstva gdje će sa svi ministrima razgovarati o "onome što oni promišljaju". "Riječ je o profesorima, učiteljima, odgajateljima, djeci, vozačima javnog prijevoza, radnicima u trgovinama. Razmišljamo o svim javnim službama i ne mislimo tu nikakvu diskriminaciju prema privatnom sektoru raditi", objasnio je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako od 50 radnika dva nisu cijepljenja, što onda?

Novinari su bili uporni i išli su i na konkretnija pitanja. Tako je ministar Božinović dobio pitanje kako će to izgledati u tvrtki gdje je 50 zaposlenih, a u kojoj se dvoje nije cijepilo, hoće li onda poslodavac tima može dati otkaz. 

No, niti na to pitanje konkretnog odgovora nije bilo, nego je ministar Božinović rekao da se od sljedećeg tjedna otvara dijalog ministara sa sindikatima i poslodavcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dužnost Vlade je da u zaštiti života i zdravlja može ići prema rješenjima koja moraju voditi interesa o tome što je šiti društveni interes. To ne znači uvođenje obveze, u ovom slučaju cijepljenja, ali se može i treba razgovarati o tome jesu li svi benefiti koje svojim odlukama donosi država uvijek i u svakoj situaciji moraju biti bez ikakvog doprinosa s druge strane, odnosno bezuvjetni", odgovorio je Božinović ni jednom riječju ne spomenuvši konkretnu situaciju iz pitanja. 

Potom je ponovno objašnjavao kako prošle jeseni nismo imali cjepivo, a sada ga imamo kao rješenje situacije vezane za pandemiju i naglasio da je država osigurala dovoljan broj cjepiva za sve građane Hrvatske. Božinović je potom ponovno posegnuo za argumentima u kojima znanost ističe važnost cijepljenja za suzbijanje epidemija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo izbor hoćemo li prihvatiti rješenje koje nam je donijela znanost. I umjesto da budemo zahvalni mi otvaramo neka pitanja koja sigurno ne pridonose izlazu iz ove situacije", kazao je Božinović i potom iznosio milijarde kuna koje je država izgubila u pandemiji koronavirusa i potresima. Potom je upozoravao da će jesen stići brzo i iznio stav da će države koje cijepe više stanovništva, bolje dočekati četvrti val i imati manje ekonomske štete.

"Očekujem da na tim razgovorima koji nam slijede razumijevanje svih jer interes nam je zajednički. Siguran sam da će iz tih razgovora izaći i jedna jasnija slika i razumijevanje o tome da se mora potaknuti na veću procijepljenost", rekao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada neće odustati od svojih potpora, ali isto tako očekujemo od svih drugih da, također, participiraju u zajedničkom izlazu iz ove krize", kazao je Beroš i dodao da je put jasan - "a to je cijepljenje". 

Poruka Grbinu i Glasu poduzetnika: Pozovite sve na cijepljenje

Božinović je komentirao i kritike koje su zbog ove najave došle od predsjednika SDP-a Peđe Grbina i udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je bitno i za političke stranke i sve sudionike u javnom životu. Izvolite kritizirajte, to je vaše pravo, ali ako vjerujete u znanost i to što će nas izvući iz ove situacije, pozivajte svoje ljude, članove i one koji vama vjeruju možda više nego nama, i pridonesite ovom kolektivnom naporu da nam se što veći broj ljudi cijepi", rekao je Božinović. 

"Uz dobrodošle kritike, bilo bi dobro da se predlože i neka alternativna rješenja. Mislim da bi to bio pravi put kretanja u budućnost", dodao je ministar Beroš. Na kraju konferencije je ministar Božinović pročitao i članak iz Ustava koji kaže da: "svatko ima pravo na zdrav život, ali svatko je dužan u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, niti nakon ove konferencije za medije, na kojoj je nekoliko pitanja bilo na tu temu, nismo bliže saznanju kako Vlada misli konkretno provesti ideju premijera Plenkovića da se necijepljenima uskrate potpore države. 

HOTEL PORTOFINO
Gledaj od 13.lipnja
VOYO logo