SJETILI SE I ĆIRE / Plenković o ponovnom pritvaranju Hrvata u Zambiji: To je neobična situacija; Bačić otkrio važne novitete za proces obnove

'Bačić je istaknuo da se htjelo krenuti u izmjenu zakona o obnovi, ali je utvrđeno kako je oportuno napraviti u cijelosti novi zakon radi kompleksnih izmjena'

8.2.2023.
12:29
VOYO logo

Na sjednici Vlade je prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, a ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je Program zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području stradalom u potresima.

Na dnevnom su redu i izvješća na dvije oporbene interpelacije o radu Vlade - u vezi s provedbom obnove nakon potresa te u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura kao službene valute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković je na početku sjednice Vlade izrazio sućut stradalima u potresu u Turskoj i Siriji te najavio da će Hrvatska poslati pomoć. Izrazio je i sućut obitelji Ćire Blaževića.

"Plijenio je pažnju svojim šarmom i karizmom. Njegova humanost, angažman i dobri duh bdiju nad svima nama. Nakon teške bolesti, izražavam sućut i žaljenje, drago mi je da smo bili skupa u trenutku velikog uspjeha njegovi nasljednika", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i ponovno pritvaranje Hrvata u Zambiji. "To je neobična situacija, ali moguća. Mi ćemo im i dalje pružati podršku i nastaviti suradnju da vidimo kako im se može pomoći u ovim novim okolnostima", kazao je Plenković.

Podsjetio je na ukidanje Zakona o izbornim jedinicama: "To je na tragu preporuka i onoga što smo javno govorili s obzirom na nerazmjer broja građana po izbornim jedinicama te ćemo poduzeti potrebne izmjene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMA SE NASTAVLJA /

Odvjetnica hrvatskog para uhićenog u Zambiji: 'Nama je nemoguće ulaziti u zambijsko pravo. I ponovno pokretanje optužnice je opcija'

Image
DRAMA SE NASTAVLJA /

Odvjetnica hrvatskog para uhićenog u Zambiji: 'Nama je nemoguće ulaziti u zambijsko pravo. I ponovno pokretanje optužnice je opcija'

Bačić o obnovi nakon potresa

O stanju vezanom uz potres govorio je ministar Branko Bačić.

"Danas ćemo predstaviti Zakon o obnovi i program stambenog zbrinjavanja sugrađana koji su smješteni u kontejnerima", kazao je Bačić. "Važno je da smo raspisali javni poziv na financiranje najma zamjenskog smještaja, prije svega za naše sugrađane u kontejnerima, ali i prvi put uveli smo mogućnost da se na ovaj način kroz financiranje najma uključe i naši sugrađani koji žive u kontejnerima, a čije zgrade zahtijevaju konstrukcijsku obnovu. Pozvali smo one koji imaju prazne stanove, koji mogu ići u iznajmljivanje, i one koji su u kontejnerima, da se jave", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je održan koordinacijski sastanak na kojem su, u okviru Fonda solidarnosti, prošli kroz najvažnije projekte u iznosu od 1,3 milijarde eura kako bi ih mogli planiranom dinamikom, uz nadzor i kontrolu svakog projekta, utrošiti do kraja lipnja.

Kazao je da je dvaput posjetio Banovinu te s gradonačelnicom Siska definirao proces obnove u okviru stambenog i Fonda solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tog dana započela je prva organizirana konstrukcija obnova dviju zgrada s ukupno 38 stanova. Jučer sam bio u Petrinji. Obišli smo radove na programu cjelovite obnove kulturno povijesnog dijela Petrinje, to je zahtjevan projekt obnove povijesne jezgre grada Petrinje i započela je izmjera devet katastarskih općina na području Petrinje, čime će se omogućiti brža revitalizacija Banovine. Uređenjem zemljišne knjige ubrzat ćemo investicije i izgradnju, posebno na području Petrinje", kazao je Bačić.

Sredstva za one koji sami žele financirati obnovu

Bačić je istaknuo da se htjelo krenuti u izmjenu zakona o obnovi, ali je utvrđeno kako je oportuno napraviti u cijelosti novi zakon radi kompleksnih izmjena. "Završeno je 1. veljače e-savjetovanje, usvojili smo 29 primjedbi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim rekonstrukcije modela i procesa obnove, mijenja se model same obnove. Sada ćemo svim zainteresiranima koji žele sami obnavljati kuće osigurati sredstva za obnovu u banci", najavio je Bačić. Dodao je da novi zakon značajno smanjuje dokumentaciju te ukidaju određene kontrole i samim time, smanjuje se broj sudionika u procesu obnove.

"Olakšavamo dokazivanje prava vlasništva, uvodimo mogućnost izgradnje višestambenih zgrada na području Banovine, naš je plan da ih izgradimo 30-ak", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani će putem aplikacije moći pratiti status obnove svojih kuća

"Do kraja lipnja ćemo nastojati nabaviti i postaviti na teren drvene ili bilo koje druge montažne kuće za građane u kontejnerima, kojima se do kraja godine ne bude mogla riješiti obnova", kazao je Bačić te dodao kako smatra da će sve ovo ubrzati obnovu.

Najavio je i aplikaciju koja će pokazivati cijelo područje Banovine i Zagreba, gdje će se u realnom vremenu moći pratiti stanje obnove svake kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Program zbrinjavanja onih koji žive u kontejnerima ne podrazumijeva i druge aktivnosti - jedan dio odnosi se na Fond solidarnosti - i program ne podrazumijeva brojne aktivnosti koje se odnose na stambeno zbrinjavanje sugrađana koji nisu u kontejnerima, a isto očekuju da se obnove njihove kuće bilo u obnovi bilo u izgradnji novih kuća", kazao je Bačić te predstavio prikaz mjera i u tim slučajevima.

"Ažurirali smo podatke za sve sugrađane u kontejnerima, to je bio preduvjet za izradu ovog programa", kazao je Bačić. "Bez dinamičkog plana obnove - svakodnevnog praćenja aktivnosti sa nositeljima i rokova - ne može se pratiti obnova. Svaki građanin moći će ući u aplikaciju i pratiti status obnove svog objekta", najavio je te istaknuo da je aplikacija temelj programa stambenog zbrinjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbrinut će se i podstanari pogođeni potresom

Istaknuo je da se trenutno obnavlja ukupno 216 stanova na području Banovine i Zagreba. "Ogromna većina tih stanova nije na Banovini pa to neće puno pomoći sugrađanima zahvaćenim petrinjskim potresom", spomenuo je Bačić. Najavio je izgradnju montažnih kuća za starije i nemoćne, štićenike domova za starije i nemoćne.

Također je istaknuo da postoje sugrađani koji nemaju pravo na obnovu jer su bili podstanari. "Međutim, ovim zakonom smo propisali da ćemo i njih zbrinuti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

istaknuo je da će sredstva biti osigurana kroz Fond solidarnosti te da će, radi roka do kraja lipnja, korištenje sredstava za montažne kuće biti 'utrka s vremenom'.

Filipović najavio objavu liste trgovaca koji su dostavili cijene

O povećanju cijena u kontekstu uvođenja eura govorio je ministar Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je pravovremeno donijela učinkovite mjere čijom provedbom je osigurana zaštita građana od neopravdanog povećanja cijena uslijed uvođenja eura. Vlada je također sugerirala pojačane inspekcijske nadzore. Vlada ima razvijene mehanizme za javnu objavu poslovnih subjekata koji krše poslovna načela zaštite potrošača te objavu onih poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu, a krše njegova načela. Ovoga tjedna predstavit ćemo građanima tko su trgovački lanci koji žele prikazati svoje cijene, a koji ne žele surađivati", najavio je Filipović.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo