'Što se tiče plaća...' / Plenković otvorio sjednicu Vlade i raspalio po oporbi: 'Svjedočili smo govoru mržnje, ponašanju koje ovo društvo čini gorim...'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vlada će donijeti odluku o iznosu osnovice za određivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za ovu godinu

18.1.2024.
14:27
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu sjednice Vlade je prijedlog zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i Odluke Ustavnog suda RH te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (EU). Vlada će donijeti i odluku o iznosu osnovice za određivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za ovu godinu.

Izvijestio je da su Gordan Grlić Radman i Mario Anušić posjetili Hrvate u Crnoj Gori te najavio nekoliko važnih koraka kako bi BiH ispunila kriterije za članstvo u EU-u te da se odluka o tome donese u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je boravak na 54. svjetskom gospodarskom forumu u Davosu teniz važnih političkih, geopolitičkih i sigurnosnih tema koje su tamo iznesene.

"Što se tiče aktualnih tema u našem političkom prostoru, intenzivno se radi na završetku dviju uredbi koje se odnose na politiku plaća u državnom i javnom sektoru. Ovo je reforma koju nijedna Vlada prije nas nije ovako sveobuhvatno iznijela. Imamo rok od dva mjeseca da se donesu dvije uredbe. Osnovicu za izračun plaće povećali smo za gotovo 40 posto, povećali jednokratna materijalna prava, regres, božićnicu...", nabrojio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su u kriznim okolnostima očuvana radna mjesta u javnom i privatnom sektoru te da je spriječena ugroza hrvatskih obitelji.

"Naši građani i gospodarstvo plaćaju subvencionirane cijene struje, plina, naftnih derivata", kazao je te dodao da je prosječna plaća rasla za 57 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče plaća u pravosuđu, posljednjim izmjenama su u srpnju 2023. povećane plaće pravosudnih dužnosnika tako da je osnovica za izračun plaće povećana za 13 posto, povećan je koeficijent u prvostupanjskim pravosudnim tijelima na 4.21. Temeljem tih izmjena plaća je povećana za 583 eura sucima općinskih sudova", kazao je. Podsjetio je da je Vlada ponudila uvođenje materijalnih prava te im je ponuđeno da se promijeni zakon tako da oni budu korisnici uskrsnice, regresa, božićnice, naknade za prijevoz...

"Koliko čujemo, taj prijedlog je iz nama nepoznatih razloga odbijen, ne vidim nikakvu logiku o tome", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O raspravi u Hrvatskom saboru

Plenković kaže kako je cilj svih izmjena Kaznenog zakona suzbiti i adekvatno kazniti nasilje nad ženama i djecom i nasilje u obitelji.

"Nasilje nad ženama u Hrvatskoj je neprihvatljivo. Nažalost, umjesto na fokus na bit izmjena, mi smo danas svjedočili nizu laži i obmana i to je sve bilo na temelju vrlo burnih i krajnje neprimjerenih ispada oporbenih zastupnika. Umjesto osude nasilja svjedočili smo govoru mržnje, malicioznom tumačenju zakona, ponašanju koje ovo društvo čini gorim i truje retorikom i lažima. Gledali smo političare koji govore motivirani isključivo mržnjom", kazao je Plenković komentirajući raspravu u Hrvatskom saboru u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne donosimo izmjene zakona kako bismo prisluškivali novinare. To su manipulacije i tvrdnje reflektirane u političkim ambicijama onih koji ne biraju sredstva da zadobiju većinsko povjerenje na izborima. Mi ovdje harmoniziramo naš sustav s rješenjima koja postoje u nizu europskim zemalja poput Njemačke, Austrije, Švedske gdje se sudski postupci ne vode u medijima nego u nadležnih institucijama", kazao je Plenković.

"Ove izmjene donosimo jer želimo da nasilnik koji samo pomisli da ima pravo ubiti veliki dio života provesti u zatvoru", kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je istaknuo kako se prvi put u povijesti uređuje službena i javna uporaba hrvatskog jezika. Kaže i kako ovaj zakon dolazi u pravo vrijeme, usprkos glasovima onih koji smatraju da nam takvo nešto ne treba. Najavio je i povećanje naknada i invalida braniteljima i ratnim invalidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo