TUĐMANOVIM STOPAMA / Plenković pričao o smirivanju tenzija sa Srbijom, a onda slijedilo rešetanje novinara: 'Mutikaše iskorištavaju situaciju'

Hrvatska je riješila sve svoje strateške ciljeve i želimo unapređivati odnose sa svim svojim susjednim zemljama i raditi na unapređenju prava Hrvata u svim zemljama.

6.1.2023.
14:25
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković boravio je na domjenku SNV-a, a nakon toga je dao izjavu za medije.

Upitan kako je doživio poruke Ivice Dačića, Plenković je rekao da je očito politička poruka da je došlo troje ministara iz vlade Srbije i signal da se uspostave kontakt “u nekoj većoj frenkvenciji nego što je bilo u proteklo vrijeme”. “Imamo puno tema koje opterećuju naše odnose”, rekao je Plenković, dodavši da sa Srbijom nemamo iste stavove o brojnim temama, ali da se dijalog mora nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo svoje ostvarili

“Hrvatska je riješila sve svoje strateške ciljeve, mi smo u i u EU-u, NATO-u, europodručju, Schengenu i želimo unapređivati odnose sa svim svojim susjednim zemljama i raditi na unapređenju prava Hrvata u svim zemljama. Važno je da uspostavimo kontakte, a onda i za strukturirani dijalog”, rekao je Plenković.

Cilj je da Srbi u Hrvatskoj žive skladno i da podupiremo Hrvate u Srbiji

Na pitanje o tome vjeruje li u iskrenost namjera nakon zapaljivih izjava o hrvatskoj Vladi kao ustaškoj, Plenković je rekao da je važno da on već sedmu godinu obavlja časnu dužnost predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politika koju vodimo je politika dijaloga, smirivanja tenzija, rješavanja otvorenih pitanja. Nikada hrvatska Vlada nije ta koja diže tenzije. Godinama smo imali tako dobre i kvalitetne odnose sa Slovenijom i to sa nekoliko slovenskih vlada. Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost. Želimo ići korak po korak u normalizaciji odnosa na način koji je primjeren položaju i statusu. Nikada ne skačemo na prvu loptu", dodao je Plenković. "Ciljevi su da Srbi u Hrvatskoj žive skladno, a da štitimo i podupiremo i financijski i projektno i operativno položaj hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Plenković.

Na pitanja novinara odgovarao je i o mjerama Vlade za neopravdano povećavanje cijena nakon uvođenja eura, bitno nervoznijim tonom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće se oglušiti

"Neće se oglušiti. Zaključak Vlade je jasan. Zadaće su dobili sve nadležne službe - od inspektorata, porezne uprave, resora koji su tamo navedeni. Stvar je vrlo jasna. Zakon o euru je predvidio da ono što je bilo u kunama X postane taj isti X u eurima, a ne nekakav XYZ. Svaki taj lov u mutnom u kojem nikakvi inputi nisu narasli od 31. prosinca do 2. siječnja je prevara potrošača. Imamo puno arsenala u svojim rukama", rekao je Plenković. 

"Mi smo povećali minimalnu plaću u dijalogu i razgovoru i sa sindikatima i sa poslodavcima i nema nikoga tko je rekao da minimalna plaća ostane mala. To je sve što su oni mogli ukalkulirati u svoje troškove. To nema veze sa momentom konverzije kuna u eure", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako sa mjerama nisu kasnili.

'Postoji nekoliko mutikaša'

"Spomenuo sam četiri načela na kojima počiva naš pogled na hrvatsko društvo, na hrvatske građane i na hrvatsko gospodarstvo. Jedno je načelo odgovornosti - to je ono koje imamo mi koji smo dobili povjerenje građana da je vodimo u određenom smjeru. Zahvaljujući našem vodstvu, Hrvatsku smo doveli u društvo zemalja koje su u Schengenu i europodručju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda postoj načelo povjerenja. Ako vodite transparentno proces za koji svatko u hrvatskom društvu tko se bavi najmanjim gospodarskim aktivnostima zna da će se dogoditi, onda ja pristupam hrvatskim gospodarstvenicima na način da sam odgovoran i načelom da ja njima vjerujem. Ne na način da ja očekujem da među velikom većinom ozbiljnih gospodarstvenika postoji nekoliko mutikaša koji će iskoristiti konverziju na jedan način koji nije dostojan trenutka u koji smo državu donijeli. Ovo ide samo one koji bezrazložno dižu cijene", istaknuo je Plenković.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo