PLENKOVIĆ: / 'Predsjednica je imala namjeru sudjelovati na sastanku u Marakešu, ne obraćam pozornost na to što je rekla Bujancu'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer je kazao i kako Marakeški sporazum nije nova Istanbulska konvencija

2.11.2018.
13:32
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imala namjeru sudjelovati na sastanku o Marakešu. "To je informacija koju sam dobio prije mjesec-dva jer je poziv za taj sastanak došao od Glavnog tajnika upravo njoj", kazao je Plenković u Kini gdje boravi, javlja RTL.

Regularne migracije

Na pitanje je li Marakeški sporazum nova Istanbulska konvencija, premijer decidirano kaže da nije. "Ne, nema nikakvog govora o tome. Prije dvije godine moja je Vlada dobila povjerenje na Općoj skupštini UN-a, donesena je Njujorška deklaracija. Proces koji je trajao bio je vrlo detaljan, Hrvatska je artikulirala svoje stavove u suradnji s MVP-om i MUP-om. Ono što je jako važno jest da se ovdje radi o regularnim migracijama, a ne o nezakonitim migracijama", istaknuo je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI GLOBALNI SPORAZUM O MIGRACIJAMA POSTATI NOVA ISTANBULSKA? /

Migracije se poimaju kao ljudsko pravo

Image
HOĆE LI GLOBALNI SPORAZUM O MIGRACIJAMA POSTATI NOVA ISTANBULSKA? /

Migracije se poimaju kao ljudsko pravo

'Tko što misli je manje važno'

Na pitanje čudi li ga što je predsjednica Velimiru Bujancu kazala kako razumije njegovu zabrinutost, kazao je: "Nisam obraćao neku posebnu pozornost na to, važno je da Hrvatska vodi odgovornu politiku sprječavanja nezakonitih migracija, a o tome što tko na unutarnjoj političkoj sceni, bilo od aktera, bilo od stranaka misli o tom sporazumu, to je manje važno, važno je ono što je njegov sadržaj, kakav je njegov karakter.

Zadrške Mađarske i Austrije

Na koji se način on uklapa u našu širu sliku sprječavanja nezakonitih migracija, ali i kako uopće gleda na fenomen migracije koji će biti s nama veliki broj godina, to je globalni odgovor svjetske organizacije na temu od koje nitko baš neće uspjeti pobjeći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i zadrške Mađarske i Austrije. "Što se tiče Mađarske, oni su od samog početka imali zadrške, a Austrija je očito u posljednji trenutak, prema mojim informacijama samo je Mađarska protiv od starta", kazao je Andrej Plenković u Kini.

Iznenađeni smo najavom

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nešto ranije rekla da je iznenađena takvom predsjedničinom odlukom, citirajući pritom njezin govor u UN-u u kojem jasno podržava Globalni kompakt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica RH je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu", rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo