nakon sjednice / Plenković: 'Nemam namjeru o ukrajinskim vojnicima razgovarati s Milanovićem'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ranije danas govorio je o padu MIG-ova, o spremnosti Hrvatske za Schengen, ali i dolasku ukrajinskih vojnika u RH

7.12.2022.
19:22
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je premijer Andrej Plenković dao izjavu za medije.

Osvrnuo se na bliskost odluke o članstvu Hrvatske u Schengen. "Ogromno, veliko političko postignuće, potpuna sloboda kretanja. S 1. siječnja sada je više nego izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja biti u Schengenu", rekao je, a onda se osvrnuo na Zakon o besplatnom obroku za osnovnoškolce poa rekao da ne žele da nijedno dijete bude gladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je stranka zadovoljna rejtingom HDZ-a, a opet se osvrnuo i na pad MIG-a, no ovaj je put rekao da nema dodatne informacije, izvan onih koje je priopćio MORH.

Kaže i kako vladajući razgovaraju s oporbom oko pomoći ukrajinskim vojnicima, a specifično je riječ o oblicima angažmana u toj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Promocija plus za RTL /

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: Pesimistične Hrvate najviše brine inflacija, ali raste podrška vladajućih

Image
Promocija plus za RTL /

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: Pesimistične Hrvate najviše brine inflacija, ali raste podrška vladajućih

"Još jednom bih podcrtao ono što je ključno – prvo, ustavni temelj, zakonski temelj, nesporan, jasan, u cijelosti na tragu višegodišnje prakse različitih Vlada, predsjednika… Sve je to isto kao i do sada. Odlučivanje u Saboru dvotrećinskom većinom, participacija Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne članice EU-a u tri vida – zapovjedna struktura, slanje naših instruktora u Poljsku ili Njemačku i primanje stotinjak ukrajinskih vojnika i njihova obuka je svojevrsni minimum koji nije nekakav katalog djelovanja koji je smislio netko unutar HDZ-a, nego su to osmislili hrvatski vojnici", kaže.

"Politički gledano, da zemlja poput Hrvatske koja je prije samo 30 godina bila žrtva velikosrpske agresije, koja ima ugrađeni refleks solidarnosti sa situacijom u kojoj je Ukrajina žrtva brutalne ruske agresije puno većeg razmjera, milijuni izbjeglica… Da ovdje postoje politički akteri koji za ovakvu misiju, to nije odlazak u Ukrajinu, imaju ovoliko rezervi. To je bit ove priče. Otkud rezerve, kojom logikom, kojim argumentima, gdje je ta politička odgovornost. To je stvar krupne političke odgovornosti, ja ih pozivam da dobro promisle, imaju čistu situaciju", dodaje pa zaključuje kako nije imao i nema namjeru opet o tome razgovarati s predsjednikom RH, Zoranom Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo