zakon o izbornim jedinicama / Plenković izabrao model za izbore 2024. Riječ je o 'Pokosovom modelu' s manjim odstupanjima u broju birača

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I dalje je na stolu prijedlog, odnosno rješenje koje je napravio demograf i geograf Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar. Po njemu bi se deset izbornih jedinica, a da se u svakoj bira po 14 zastupnika, zbog velike depopulacije čitavih regija, u čemu prednjače Slavonija i Lika, moglo zadržati jedino uz drastično pomicanje granica izbornih jedinica

6.5.2023.
14:25
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

HDZ-ov Zakon o izbornim jedinicama u lipnju bi se trebao naći u Saboru, a konačan tekst izglasao bi se u listopadu. Parlamentarni izbori bit će na proljeće 2024. prije izbora za EU, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je Andrej Plenković izabrao "Pokosov model za izbore".

U vrhu HDZ-a donesene su odluke o tome kada ćemo i po kojem modelu ići na parlamentarne izbore. Izbori bi se, tvrde upućeni iz vladajuće garniture , trebali održati na proljeće 2024. godine, taman u vrijeme kada će nam biti isporučeni prvi Rafalei i kad bude dovršena autocesta do Siska, a prije izbora zastupnika za Europski parlament, koji će biti početkom lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak je objavljena procjena učinka novog Zakona o izbornim jedinicama, a za tjedan dana u javno savjetovanje bit će pušten i njegov sadržaj.

Image
NAJAVIO ANGAŽMAN /

Premijer Plenković s Krišto i Čovićem pozdravio imenovanje nove vlade Federacije BiH

Image
NAJAVIO ANGAŽMAN /

Premijer Plenković s Krišto i Čovićem pozdravio imenovanje nove vlade Federacije BiH

U razgovorima s više dobro obaviještenih HDZ-ovaca doznali smo za kakav se "kroj" izbornih jedinica odlučio premijer Andrej Plenković te kako je došao do rješenja po kojem ćemo i dalje imati deset izbornih jedinica i u svakoj birati 14 zastupnika, a odstupanja u broju birača između izbornih jedinica neće biti veća od pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će pritom smiriti strasti koje je u dijelu HDZ-a (posebno kod osječko baranjskog župana Ivana Anušića) izazvala mogućnost da se smanji broj zastupnika koje bira Slavonija, a istovremeno izbjeći pomicanje granica koje bi izborne jedinice pretvorilo u nove Frankensteine.

I dalje je na stolu prijedlog, odnosno rješenje koje je napravio demograf i geograf Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar. Po njemu bi se deset izbornih jedinica, a da se u svakoj bira po 14 zastupnika, zbog velike depopulacije čitavih regija, u čemu prednjače Slavonija i Lika, moglo zadržati jedino uz drastično pomicanje granica izbornih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suprotnom bismo i dalje imali velika odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama, što dovodi do nejednakosti u vrijednosti glasa svakog birača i, prema nedavnoj odluci Ustavnog suda, do neustavnih izbora., piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo