PLAĆANJE NA HITNOJ: / Liječnici i sestre strahuju da će zbog ljutitih pacijenata trebati zaštitare

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/ilustracija
10.4.2016.
21:39
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/ilustracija
VOYO logo

"Možete li zamisliti da sestra kaže nekome: Nije vam ništa, 150 kuna molim. Ljudi u takvim situacijama znaju biti agresivni i sestre će trebati fizičku zaštitu da same, ne daj bože, ne bi zatrebale hitnu pomoć", kazao je za 24 sata jedan ugledni hrvatski liječnik.

Image
MINISTAR DETALJNO OBJASNIO PROMJENE U ZDRAVSTVU: /

'Svi koji dođu na Hitnu, a nisu hitni slučajevi, platit će 150 kuna!'

Image
MINISTAR DETALJNO OBJASNIO PROMJENE U ZDRAVSTVU: /

'Svi koji dođu na Hitnu, a nisu hitni slučajevi, platit će 150 kuna!'

Liječnici podijeljeni - Primorci zadovoljni, Međimurci nisu

On kaže kako se na sastanku ministra zdravlja Darija Nakića i stotinjak sanacijskih upravitelja domova zdravlja i ravnatelja Hitne pomoći, održanom iza zatvorenih vrata, vidjelo da su liječnici duboko podijeljeni oko reforme hitne medicinske pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom, oni koji su vezani za Primorsko-goransku županiju su zadovoljni, a Međimurci su nezadovoljni. Razlog je što smatraju da će reformom Primorsko-goranska županija bolje proći, navodno zaslugom gospođe Strenja Linić", kaže isti liječnik dodajći kako će reforma ipak proći bez obzira na podjele.

On postavlja i niz logičnih pitanja vezanih uz provedbu reforme: što će biti ako liječnik pošalje pacijenta kući tvrdeći da nije vitalno ugrožen, a ovaj ne doživi jutro; što ako trijažna sestra pošalje čovjeka kući, a njemu se stanje zakomplicira; te što će biti s onima koji nemaju ili ne mogu platiti tih 150 kuna? Hoće li biti ovršeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Ivica Galović

Povećanje odgovornosti ne donosi i povećanje plaća

Nezadovoljne su i trijažne sestre koje ne žele prihvatiti odgovornost koju im se želi nametnuti. Osim toga, nitko ne spominje da bi im s odgovornošću bile povećane i plaće.

Predsjednik Povjerenstva za hitnu medicinsku pomoć Antun Bajan, liječnik s 28 godina iskustva u izvanbolničkoj hitnoj pomoći te autor Pravilnika o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara, drži da je reforma nužna, ali uz predradnje koje podrazumijevaju specijalizaciju medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 minuta za najhitnije pacijente, dva sata za manje hitne

"Prvo ih (medicinske sestre) treba adekvatno obrazovati, uskladiti zakone i napraviti analizu učinkovitosti dosadašnje takozvane australske trijažne skale. Nakon toga se ide u reformu", kaže on.

Trijažna skala odnosno određivanje vitalne ugroženosti, odnosi se određivanje hitnosti obrade pacijenta. Najhitniji se moraju obraditi u roku od 10 minuta, a manje hitni čekaju i dva sata. U nekim državama čeka se i do 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo