Za Jokića je ovo kraj / 'Ova reforma je trebala biti mjesto gdje se svi nalaze - i ljevica i desnica, i centar i sindikati'

'Stvar zapinje u najbanalnijoj stvari - da netko putuje 12 puta u mjesec dana svojim novcima, da mu se to ne isplaćuje zato što to nekome stoji na stolu i zato što to netko ne želi potpisati', poručio je Jokić za RTL Direkt

25.5.2016.
22:57
VOYO logo

Popili su nam mozak s pričama o reformama, ne samo zadnjih šest mjeseci kada se riječ reforma izlizala do nečitljivosti. I onda jedna jedina reforma koja je bila spremna, na kojoj je radilo 400 stručnjaka, reforma koja je za budućnost nacije važnija od svih koji se kunu u naciju, ne može proći. Reforma obrazovnog sustava koja je iz tog sustava trebala izbaciti sve bedastoće koje desetljećima trpaju u našu djecu i koja je našu djecu trebala pripremiti da i sebe i nas uvedu u 21. stoljeće, naravno ne sviđa se bedacima, a s bedacima je stvarno teško raditi pa su voditelj reforme dr. Boris Jokić i cijeli njegov tim danas podnijeli ostavku. Iz svih tih razloga u RTL Direkt pozvali smo Jokića da nam prokomentira novonastalu situaciju.

Image
'Kurikularna reforma ide dalje' /

Ministar Šustar se oglasio o Jokićevoj ostavci: 'Ne prihvaćam razrješenje ekspertne radne skupine'

Image
'Kurikularna reforma ide dalje' /

Ministar Šustar se oglasio o Jokićevoj ostavci: 'Ne prihvaćam razrješenje ekspertne radne skupine'

Ministar je odbio prihvatiti vaš zahtjev za razrješenjem, što to sad znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da sve govori način na koji je ministarstvo odgovorilo. Takve se stvari ne komentiraju priopćenjem. Mislim da zaslužuju da se javno kaže hoće li se ići u reformu, kada, ima li Hrvatska uopće novce za reformu i organizacijski potencijal za nju. Javnost to očekuje, mislim da joj je dosta priopćenja i političkih govora, bilo od strane SDP-a, HDZ-a ili bilo koje druge stranke. U ovako važnoj stvari zbilja treba jasno reći ono što je za budućnost ove zemlje potrebno.

Postoji li ikakva mogućnost da Vi i vaš tim nastavite raditi na reformi? Što to znači - ministar je odbio vaše razrješenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja stvarno ne znam. Nas sedmero smo danas, nakon dugo truda, došli pred čin da kažemo da je sada zbilja dosta i dali smo ostavku i to je to.

Gdje je ta opstrukcija zbog koje ste podnijeli ostavku, obzirom da evo svi iz vlasti govore kako daju podršku reformi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petsto ljudi koji su radili na reformi i dalje rade na njoj. Ja mislim da za njih mrže rečenice - mi podržavamo reforme. Ako zemlja želi ići u tako složene reforme, onda mora stati iza toga. To ne može biti samo deklaratorna podrška, mi je nismo imali kroz cijeli ovaj proces, a nemamo više ni povjerenje da to možemo voditi.

Što konkretno očekujete - gdje da vlada, odnosno ministarstvo podrži nastavak reforme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi više ništa ne očekujemo. Rekli smo da je javnost i roditeljima, nastavnicima, školama, djeci potrebno reći da li se ide u reformu ili ne. Svaki roditelj brine hoće li toga biti ili ne, svaki tjedan u vijestima drugačija informacija.

Stvar zapinje u najbanalnijoj stvari - da netko putuje 12 puta u mjesec dana svojim novcima, da mu se to ne isplaćuje zato što to nekome stoji na stolu i zato što to netko ne želi potpisati. Do toga da i na to politički utječe tko će i kako raditi na tome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstveno se čuje kritika da vi ne želite uvažiti mišljenja drugih stručnjaka?

Ja i moj tim prihvaćamo sva mišljenja. Neke od primjedaba su vrlo smislene, strukturalne. Neki predmeti, s ozbirom na prvu inačicu dokumenta, su se promijenile. Neke stvari poput lektirnih dijelova su promijenjeni u novoj inačici. No neće biti prostora i vremena da se to predstavi javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Iličić iz Hrasta danas je ponosno izjavio da mu je drago da su oni to zaustavili jer je vas postavilia SDP-ova vlada? Koliko tada i sada u svemu ovome ima politike?  

SDP-ova vlada je isto tako davala vrlo osrednju podršku cijelom procesu, no nije se miješala u politički u ovu reformu. Ni HDZ-ova vlada se nije miješala u ovaj proces. Gospodinu Iličiću poručujem da mi nismo imenovani od SDP-a. Ja sam se također trebao javiti na javni poziv, a na taj poziv je stigla samo moja prijava. Čak da me imenovao SDP, nije imao koga drugog imenovani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je ključni razlog zbog čega je stao vaš posao i ova reforma?

Ona je opstruirana od strane marginalnih političkih skupina koje su se, eto, same identificirale i od određenog dijela akademske zajednice. Opstruirana je jer dolazi iz baze - iz škola koje su često na samim marginama ovog društva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je reforma točno trebala promijeniti u obrazovanju naše djece, što je trebalo biti novoga u eksperimentalnom programu?

Reforma je trebala odmaknuti škole od faktografije, od bubanja svih činjenica napamet, nepotrebnih činjenica o 21. stoljeću, pomaknuti to k rješavanju problema, donošenju odluka, kritičkom mišljenju, ako hoćete - kreativnosti, komunikaciji i suradnji. U strukovnom smislu trebala je donijeti učenje temeljeno na radu, u gimnazijskom obrazovanju određenu izbornost. Trebala je dati i dala je pažnju onima koji je najviše trebaju - učenicima s teškoćama i darovitim učenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobili ste golemu potporu na društvenim mrežama ne pamtim kad je itko iz neke institucije privukao toliku potporu, u srijedu se za reformu organizira i prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu, kako to komentirate?

Zahvaljujem svima na podršci, ovaj proces je bio mjesto dijaloga, mjesto toga gdje se svi nalaze - i lijeva i desnica, desnica, centar, nevladine udruge, privatni sektor, sindikati.  Ja nisam za nikakve prosvjede već da se ovo društvo okrene dijalogu jer Hrvatska to zaista može bolje. Mi smo danas rekli svoje, nema dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo