OTVORENA KLJUČNA POGLAVLJA / Orešković: 'Očekujem da će Srbija poštivati uvjete za nastavak pregovora s EU'

Uoči otvaranja pregovora u Bruxellesu, Orešković se zajedno s ministrima vanjskih poslova Mirom Kovačem i ministrom branitelja Tomom Medvedom sastao u Banskim dvorima s predstavnicima braniteljskih udruga

18.7.2016.
22:02
VOYO logo

ZAGREB - Premijer Tihomir Orešković očekuje da će Srbija poštivati uvjete za nastavak pregovora s EU, uključujući i onaj da ne može progoniti hrvatske državljane za ratne zločine, priopćila je u ponedjeljak vlada.

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dva ključna pitanja /

Srbija otvorila pregovore u poglavljima 23 i 24: 'Ovo je iznimno velik i važan dan za našu zemlju'

Image
dva ključna pitanja /

Srbija otvorila pregovore u poglavljima 23 i 24: 'Ovo je iznimno velik i važan dan za našu zemlju'

Za otvaranje poglavlje 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom.

U zajednička pregovoračka stajališta EU-a ušla je na hrvatski zahtjev formulacija kojom se ističe "potreba za regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči otvaranja pregovora u Bruxellesu, Orešković se zajedno s ministrima vanjskih poslova Mirom Kovačem i ministrom branitelja Tomom Medvedom sastao u Banskim dvorima s predstavnicima braniteljskih udruga, priopćila je vlada.

Premijer je rekao da će "vlada učiniti sve u zaštiti nacionalnih interesa i interesa hrvatskih branitelja te kako se današnjim prihvaćanjem Srbija obvezuje na poštivanje zajedničkih dogovorenih stajališta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da neće doći do odstupanja Srbije od utvrđenih uvjeta i zajedničkih pozicija te kako EU i Hrvatska dijele zajedničko stajalište da će Srbija pokazati odgovornost i dosljednost u postignutim dogovorima.

"Izjave dnevno političke naravi iz Srbije koje su suprotne dogovorenim stajalištima ne pridonose napretku i jačanju EU-a te činjenici da se Hrvatska aktivno zalaže za ulazak zemalja jugoistočne Europe u EU“, istaknuo je  Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Medved važnim drži ukidanje univerzalne jurisdikcije koja proizlazi iz srbijanskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije.

Naglasio je da su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata posebno zainteresirani i za rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je Hrvatska morala pri ulasku u EU ispunjavati sve postavljene uvjete, tražimo da se na isti način postupa i prema Srbiji“, istaknuo je Medved. 

Visoki vladini dužnosnici upoznali su branitelje s hrvatskom izjavom koja je danas pročitana u Bruxellesu na trećem sastanku Međuvladine konferencije EU i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kovač posebno se osvrnuo na pet ključnih obaveza koje Srbija mora ispuniti unutar poglavlja 23: osigurati prava žrtvama rata i njihov pristup pravdi bez diskriminacije, da neće moći samovoljno i protupravno primjenjivati svoje kazneno zakonodavstvo na području Hrvatske i progoniti hrvatske državljane, da mora surađivati u utvrđivanju sudbine nestalih osoba, potpuno surađivati s Haškim sudom te rediti svoj izborni zakon tako da hrvatska manjina dobije zajamčen(e) mandat(e) u Narodnoj skupštini, navodi se u vladinu priopćenju.

Srbija za odvajanje bilateralnih pitanja s Hrvatskom od EU

Srbijanska ministrica za eurointegracije izjavila je da će bilateralna pitanja sa Hrvatskom Srbija rješavati odvojeno od Europske unije, jer su to dva posebna pravna institucionalna okvira, prenose u ponedjeljak beogradski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Jadranka Joksimović je rekla da je srpska strana "uvijek spremna za razgovor i za analizu prilika", ali da bilateralnim stvarima nije mjesto u pregovaračkom procesu sa EU "koji poznaje jasne postupke i mjerila".

Bilateralni su dogovori odvojena stvar, o čemu svjedoči i deklaracija o rješavanju otvorenih pitanja koju su nedavno potpsiali srbijanski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, rekla je Joksimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta izjava potvrđuje da se bilateralna pitanja moraju rješavati i da će se sigurno biti rješavana u obostranom kontaktu, a europske procedure i pravila su zasebna", istaknula je.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo