FOTOGRAFIRA IH I IZVLAČI / Olupine su njegova strast: Život je posvetio čišćenju Hrvatske

Na Žirju koje nema ni sto stanovnika, pronađeno je 200 olupina. Ukupno do sad više od 16 tisuća

9.7.2018.
22:56
VOYO logo

Lijepa naša puna je olupina. I to od sjevera do juga. Jedan čovjek iz Samobora već četrnaest godina neumorno obilazi cijelu zemlju i Nacionalne parkove u potrazi za  odbačenim olupinama. Fotografira ih i izvlači. One su njegova strast.

Jednu takvu pronašli smo na samoborskom gorju. Automobil iz osamdesetih ovdje u prirodi trune više od desetljeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za početak kako ste znali da je on tu? Ah imam svoje dopisnike. Ljudi već znaju čim se bavim.Rekli su: Evo za ovog nisi znao...", kaže Romeo Ibrišević iz Udruge Zelene stope.

"Kako ćete ga izvući? Hoćete li uspjeti? Ili ćemo zvati Mirka koji radi s konjima ili ćemo zvati Papića s traktorom...", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronalazi odbačene olupine automobila i organizira akcije izvlačenja. Samo u Nacionalnom parku Krka prikupljeno je 1500 njih, a na Velebitu  1200. Najveći problem su otoci. Na Žirju koje nema ni sto stanovnika, pronađeno je 200 olupina. Ukupno do sad više od 16 tisuća. 

"Jedan prijatelj je to računao, kad bi ih složili sve na hrpu, jedan iznad drugog, to bi bila hrpa kao dva Mount Everest. Ili da smo slagali jednog iza drugog, to bi bila kolona od Samobora do Bosiljeva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomažu mu članovi udruge, ali i brojne osobe iz javnog života, sportaši, HGSS, poštari i vojnici. Ali kraj se još ne nazire. 

"Kad smo počinjali akciju jedna od ideja bila je da se u zakon uvede pitanje gdje je auto. Naime, vi ste vraćali tablice, a za automobil nitko nije pitao. Odjavlljivao sam neki dan stari Renault 4 i žena daje papir, rubrika: "Gdje se automobil nalazi?". Dakle, sad su inzistirali, a 20-ak godina nitko nije pitao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nije pitao ni za ovu Zastavu. Kada bi je izvukli, što nije jednostavno, za nju bi dobili oko 300 kuna jer je kilogram olupine kunu i 25 lipa. Zarada ovdje nije na prvom mjestu,  misija ovog čovjeka je očistiti prirodu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo