epilog potopa u zagrebu / Ogorčeni Trnjani zbog poplave napali predstavnike Hrvatskih voda, oni se brane: 'Mi nismo odgovorni'

Predstavnik Hrvatskih voda na pressici je ponovio da ih se trebalo zvati, a te njegove riječi izazvale su cinični aplauz građana

26.7.2020.
17:53
VOYO logo

U vikendu na početku kojeg se na Zagreb sručilo nikad više kiše u posljednjih 20 godina traži se krivac za potop. Stanovnici Trnja, jednog od poplavom najpogođenijeg dijela Zagreba koji su svojom hrabrom inicijativom spasili naselje od poplave tako što su provalili u objekt ustave odvodnog kanala i ručno otvorili branu, zbog svog su čina  zaradili - prekršajnu prijavu.

Kažu da nisu uspjeli dobiti nikoga tko bi to službeno napravio jer se nije znalo tko bi u slučaju poplave od kiša trebao intervenirati - Hrvatske vode, u čijem je vlasništvu objekt, ili Grad Zagreb. Dizanje brane trajalo je pola sata nakon čega se voda iz naselja povukla za samo 10 minuta.

Image

Epilog potopa u Zagrebu: Ogorčeni Trnjani napali predstavnike Hrvatskih voda

Image

Epilog potopa u Zagrebu: Ogorčeni Trnjani napali predstavnike Hrvatskih voda

A priča o ispuštanju vode u Savu i dizanju brane iz prostorija Hrvatskih voda dobila je nastavak u nedjelju popodne. Predstavnik Hrvatskih voda Zoran Čavlović i voditeljica Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda Kristina Buljubašić stigli su na nasip kako bi održali konferenciju za novinare i objasnili što se zapravo događalo u petak navečer. No Blagus se zajedno s ostalim ogorčenim stanovnicima posvađao s predstavnikom Čavlovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi ni od čega ne bježimo, nikada nismo rekli da ovo nije naša ustava, ali ima jedna velika razlika - koristi se samo za obranu od poplave. Zvuči čudno, ali kada je to bilo u pitanju, situacija za nas je bila idealna. Međutim, u petak se ovdje radilo oborinskim vodama koje su u nadležnosti lokalne samouprave'', pokušala je objasniti građanima Buljubašić dodavši da bi sigurno reagirali "da ih je netko zvao iz Grada Zagreba".

Međutim, njezin monolog prekinuo je jedan gospodin koji se pobunio da problemi traju 30 godina.

''Što mi možete reći!? Baš ništa!''

Buljubašić je pokušala objasniti da ova situacija nije bila u nadležnosti Hrvatskih voda, ali gospodina to nije zanimalo.

''Baš me briga! Koga vi štitite!?''

Ljutiti građani su verbalno napali predstavnike Hrvatskih voda, žestoko se raspravljalo, a Blagus je rekao:

''Ja sam okrenuo taj ventil i u roku par minuta voda se spustila!''

''Čemu se smijete? Tome što mi je dijete bježalo van?'', odgovorio je vidno uzrujan stanar Domagoj Vorberger koji je s Tihomirom Blagusom ušao u zgradu i otvorio ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Riječ je o ustavi koja se koristi za obranu od poplave. Ovdje to nije bilo slučaj, nego o oborinskim vodama koje su u nadležnosti lokalne samouprave. Što se tiče neovlaštenog upravljanja ustavom, ne možemo to komentirati, sve je prijavljeno policiji i obrada je u tijeku'', poručila je glasnogovornica koja je dodala:

''Nitko nas iz Vodoopskrbe i odvodnje nije zvao, a njihova je bila nadležnost.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Hrvatskih voda na pressici je ponovio da ih se trebalo zvati, a te njegove riječi izazvale su cinični aplauz građana.

''Pa niste vi trebali zvati, nego onaj tko je odgovoran! Iz Hrvatskih voda nitko nije trebao biti tu, nego netko iz lokalne samouprave. Pa moglo je doći do strujnog udara nakon intervencije građana'', rekao je Čavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo