ISTOSPOLNI PAROVI SMIJU UDOMLJAVATI / Odvjetnica Dugine obitelji o odluci Ustavnog suda: 'Nisu vratili zakon, već naredili kako ga tumačiti'

Ustavni sud nedvosmisleno kaže: Istospolni parovi u Hrvatskoj imaju pravo biti udomitelji pod istim uvjetima kao i svi drugi

7.2.2020.
19:46
VOYO logo

Povijesna odluka u Hrvatskoj potvrđena je i nema više drukčijih tumačenja! Ustavni sud nedvosmisleno kaže: Istospolni parovi u Hrvatskoj imaju pravo biti udomitelji pod istim uvjetima kao i svi drugi. 

I bez ovog objašnjenja, smatra šef Ustavnog suda, životne partnere Kožića i Šegotu Centar za socijalnu skrb nije smio diskriminirati zbog njihove spolne orijentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak nove borbe za dijete

Za Ivu Šegotu i njegova životnog partnera - velika pobjeda i početak nove borbe za dijete, a ona prva borba za jednakost počela je prije 2 i pol godine.

"Mislim da je to pobjeda i za svu djecu koja su u domovima, institucijama i koja teško dolaze do udomiteljskih obitelji, te djece ima više od tisuću u Hrvatskoj i nema velikog interesa za tu djecu. Mislim da je presuda Ustavnog suda pobjeda i za njih jer se proširio krug potencijalnih udomitelja", kaže Ivo Šegota

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

"Ustavni sud je naredio sudovima i upravnim tijelima da u rješavanju pojedinačnih slučajeva ne smiju diskriminirati osobe istospolne orijentacije, odnosno moraju im omogućiti da pod istim uvjetima mogu biti udomitelji", kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za Ivu i Mladena to ne znači da će odmah dobiti dijete. "To znači da će se ovom paru morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluje u postupku udomiteljstva. To znači da ih se ne smije isključiti zbog istospolne orijentacije, a hoće li će biti udomitelji utvrdit će upravno tijelo i sudovi u odnosu na to ispunjavaju li uvjete kao i ostali građani", objasnio je Šeparović. 

Ocjenu ustavnosti uza sedam predlagatelja tražilo je i 33 saborskih zastupnika. Iz SDP-a pozivaju Centar za socijalnu skrb da poništi rješenje kojim je istospolnom paru odbio zahtjev za udomljenjem. "Ovakvi trenuci su nešto najljepše što se može dogoditi u životu političara jer ima smisla upozoravati na nepravdu. Mislim da je ovo dobar put za državu, ali i ozbiljna poruka Vladi RH: 'Ne igrajte se s Ustavom i ljudskim pravima. Niste iznad Ustava!'", kazala je SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovci se pozivaju na svjetonazor

HDZ-ovi saborski zastupnici pozivaju se na svjetonazor. "Ono što je za nas u HDZ-u bitno da smo kroz taj zakon jasno iskazali i reflektirali naš svjetonazor. Ako se sjećate, mi nismo prihvatili amandman HNS-a kojim bi se omogućilo udomljavanje istospolnim zajednicama", kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

"Ja mislim da se treba brinuti o interesu djeteta i da je dobro osigurati da imaju i majčinsku i očinsku brigu kad je to moguće", kazao je saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier. I dijelu oporbe ovakva odluka nije po volji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interes djeteta treba biti na prvome mjestu. Svako dijete treba imati oca i majku i to je moj osobno stav", kazao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja. A razlikovala su se i mišljenja o mogućnosti udomljenja djece za istospolne parove i kod samih ustavnih sudaca. Od njih 13 dvoje je smatralo da zakon nije diskriminirajući.  

"Odluka će ukloniti pravnu nesigurnost"

Novinarka RTL-a Ivana Franić u RTL-u Danas objasnila je da je istospolni par Kožić i Šegota ovog tjedna podnio žalbu Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zbog odluke Centra za socijalnu skrb koji ih je dvaput odbio. Očekuju da će Ministarstvo razmotriti žalbu, sve vratiti Centru i da će oni biti pozvani na daljnji postupak i razmatranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica udruge "Dugine obitelj" Zrinka Bojanić kazala je u RTL-u Danas da će ovakva odluka ukloniti pravnu nesigurnost koja je stvorena kada Centar za socijalnu skrb nije poštovao odluku Upravnog suda. 

"Ona će značiti da se svi parovi koji žive u životnom partnerstvu, a imaju želju i uvjete za udomljavanjem, mogu obratiti nadležnim Centrima za socijalnu skrb bez straha da će njihov zahtjev biti odbačen isključivo zato što žive u životnom partnerstvu", kazala je Bojanić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neki način ova odluka je i naša pobjeda jer smo mi prvi predali takav zahtjev za ocjenu ustavnosti. Nakon nas su predali drugi pojedinci, udruge i na kraju saborski zastupnici. Ovo je pobjeda ostvarenja ljudskih prava, ali i te djece", kazala je Bojanić i objasnila zašto je ova odluka presedan. 

"Ustavni sud je prvi puta na taj način odlučio. Što znači da nije ukinuo zakon i vratio ga Saboru da ga onda donese uz neki rok koji se ne bi morao poštovati i za što nema sankcija, već je otklonio pravnu nesigurnost i samostalno naredio kako se ima tumačiti zakon, odnosno cijela zakonska regulativa", zaključila je Bojanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo koje je napomenulo da kada su radili zakon, da su ga radili kako bi bio u korist djece, a da će u skladu s propisima odlučiti o žalbi ovog para. Napomenuli su i da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, izvijestila je Ivana Franić.     

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo