opaki kukci / Očajna Dubrovčanka podnijela tužbu zbog najezde stjenica: 'Platite mi ormar, kauč...'; Sud donio odluku: Nema ništa od toga

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Sud je u ovom postupku utvrdio da se u Domu za starije i nemoćne osobe redovno poduzimaju mjere radi pružanja kvalitetne socijalne usluge i održavanja njene kvalitete

16.1.2024.
12:35
Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Žena je krajem 2018. podnijela tužbu protiv jednog Doma za starije i nemoćne i Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača Doma, a tražila je naknadu štete uz tvrdnju kako je radeći u Domu prenijela stjenice u svoj stan, navodeći kako je problem stjenica u Domu prisutan već šest godina. U tužbi je isticala kako u Domu nisu poduzete sve odgovarajuće mjere u cilju uništavanja stjenica, pa da su zato Dom i njegov osnivač Županija odgovorni što je prenijela stjenice s radnog mjesta u svoj stan. Dalje je navela kako je u tri navrata morala angažirati djelatnike Saniteta radi dezinsekcije stana što ju je koštalo više od tisuću kuna, javlja Dubrovački Dnevnik

Image
NAPASNA STVORENJA /

Stjenice su se nastanile u riječkom neboderu: Evo kako se ti naporni kukci mogu uočiti i kako ih se riješiti

Image
NAPASNA STVORENJA /

Stjenice su se nastanile u riječkom neboderu: Evo kako se ti naporni kukci mogu uočiti i kako ih se riješiti

Tvrdi da joj je počinjena materijalna šteta u iznosu od najmanje 45 tisuća kuna jer je iz stana morala iznijeti i uništiti stjenicama kontaminirane predmete poput kauča, ormara, tapeta, stolova i slično. Prvo je od Županije i Doma tražila da joj isplate iznos od 50 tisuća kuna, no oni se na njen zahtjev nisu očitovali, zbog čega je podignula tužbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzete sve propisane mjere zaštite od stjenica

Dom je u obrani istaknuo kako su poduzete sve propisane mjere zaštite od stjenica, ali i da djelatnica ničim nije dokazala kako su stjenice u njenom stanu postojale, te da nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu između navodne pojave stjenica u njenom stanu koje su navodno bile u prostorima Doma. 

Iz Doma su također dodali kako se iz fotografija priloženih u tužbi može jedino zaključiti kako je tužiteljica prenijela stjenice u prostore Doma, a ne obrnuto s obzirom na stanje, čistoću i starost namještaja, izgled i način održavanja stana. Dalje su istaknuli kako je tužiteljica namještaj bacila u smeće bez prethodno provedenog osiguranja dokaza, ali i kako na poslu ima obavezu nositi radnu odjeću, koja se po završetku smjene ostavlja u Domu i pere, dok se stjenice uništavaju pri temperaturi od 40 stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sudu su svjedočili i epidemiolozi koji su ustvrdili kako su pregledavali dom, djelatnike i štićenike nakon anonimnih dojava o stjenicama i medijskih napisa o istome. Ustvrdili su kako tada nisu pronašli žive jedinke već 'košuljice', što je i očekivano obzirom da je pregled rađen nakon dezinsekcije. Prilikom pregleda djelatnika i štićenika, pregledana je i tužiteljica, međutim na sebi nije imala nikakvih tragova od stjenica. 

Većina svjedokinja ustvrdila je kako se, po njihovom saznanju, problem sa stjenicama pojavio u dijelo kojeg zovi 'parketi' odnosno dio gdje se nalaze pokretni korisnici. Nitko, prema iskazima, stjenice nije vidio žive, a navode kako su učinjene sve potrebne mjere kako bi se stjenice suzbile, poput parenja, zamagljivanja i slično, a provode se i danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su se pojavile u stambenom dijelu, kod korisnika koji mogu izlaziti, kojima dolazi posjeta, koji mogu otići u posjetu kod rodbine, izbivati i nekoliko dana, koji su dakle pokretni, za razliku od korisnika u stacionaru", kazala je jedna svjedokinja, zaposlenica Doma, javlja Dubrovački Dnevnik

'Radna odjeća se ne mijenja svakodnevno, a stjenice su još u Domu'

Tužiteljica je u svom iskazu pak kazala kako se radna odjeća "ne mijenja svaki dan jer je nemaju toliko", dalje je kazala i da su stjenice još u Domu tvrdeći da joj je to poznato od djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica Doma kazala je kako su nakon prve pojave stjenica u Domu 2016. ili 2017. godine pozvali tvrtku, postupali  po njihovim uputama kao i po uputama Zavoda za javno zdravstvo i pridržavali se svega što su rekli, te uredno provodili deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju. Istaknula je i kada su se one pojavile da su svi štićenici i korisnici Doma i njihovi posjetitelji znali u kojim se sobama  nalaze. 

Kazala je i kako ih unazad dvije do tri godine uopće nije bilo, a ove godine su se opet pojavile, ali stalno pregledavaju prostore, tretiraju vrućom parom i po potrebi zovu tvrtku Kada dođu ovlaštene osobe u kontrolu u Dom, najčešće se pregledavaju spavaonice, madraci, posebno njihovi rubovi, podnice, utikači i okviri slika jer je tu njihovo najčešće stanište. Čim saznaju za stjenice odmah zovu ovlaštenu firmu, a oni dođu čim imaju prvi slobodan termin, ali i Dom ima aparate na vruću paru pa kućni majstori i jedan djelatnik iz administracije redovno i pregledavaju sobe i odmah reagiraju po potrebi, pojašnjeno je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud: Dom je napravio sve potrebno za suzbijanje stjenica

Sud je u ovom postupku utvrdio da se u Domu za starije i nemoćne osobe redovno poduzimaju mjere radi pružanja kvalitetne socijalne usluge i održavanja njene kvalitete. Isto tako, pregledom različitih isprava, ali i na temelju iskaza svjedoka, utvrđeno je da su u Domu žurno poduzete sve propisane i preporučene mjere za uklanjanje stjenica i sprečavanje njihovog ponovnog pojavljivanja svakog puta kada je postojala sumnja da su se pojavile. 

Naime, iz iskaza svjedoka epidemiologa, proizlazi da su poduzete sve potrebne mjere za suzbijanje stjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz suglasnih iskaza svjedoka proizlazi da se u Domu postupa u skladu s odredbama Pravilnika pa se tako radna odjeća, koja se oblači prilikom dolaska na posao i presvlači u posebnoj prostoriji, prilikom odlaska s posla odlaže u limenim ormarima i ostavlja u Domu, da se prljava radna odjeća pere u praonici Doma, u zasebnom dijelu praonice i zasebnoj mašini, odvojeno od stvari i posteljine korisnika Doma.

Osim toga, Sud je uz sve navedeno u obzir uzeo i činjenicu da je prijenos stjenica moguć na način da samo netko dođe štićeniku u posjet s koferom ili donese sliku s drvenim okvirom, da su se stjenice 2018. pojavile i u Općoj bolnici Dubrovnik, zatim da se stjenice mogu pojaviti i u hotelu A kategorije jer ih gosti mogu donijeti sa svojim stvarima i da je najezda stjenica utvrđena i u drugim domovima, i to puno veća, te da se najčešće prenose prtljagom, torbama i koferima, da je moguć prijenos stjenica i na način da netko od posjetitelja ili osoblja donese stjenice u Dom i da je prva pojava stjenica u Dubrovniku uočena još 2007. Zaključak je suda da u postupanju Doma nema protupravnosti, zbog čega je tužbeni zahtjev neosnovan, odnosno Županija neće platiti renovaciju stana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stjenice mogu ući u apsolutno sve i preživjeti do godinu dana

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo