IZVUČENA JE CRNA KUTIJA / Brigadir Kovačević: 'Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to'

Izvlačenje sovjetskog drona iz kratera na zagrebačkom Jarunu bit će sporo, jer je cilj sačuvati što više podataka, potvrdio je ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a, Ivica Grebenar

12.3.2022.
19:40
VOYO logo

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je kako je u subotu poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

"Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače - električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je - izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije", rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještačenjem će doći do dijela podataka. 

"Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti", naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

S čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, a nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada smo sami na terenu - tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a", ustvrdio je Kovačević. 

Sutra se nastavlja istraga

Zbog mraka je prekinuto iskapanje sovjetske bespilotne letjelice koja je prije dva dana pala na zagrebačkom Jarunu. Ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a, Ivica Grebenar, tvrdi da tijekom istrage nije ni cilj brže-bolje iskopati ostatke drona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da je gotovo okomito udarila u tlo i cijelom se dužinom zabila, a cilj nam je gotovo ju čitavu izvući, kako bi se mogle obaviti analize, brzina u ovom slučaju nije primarna. Uzet ćemo vremena koliko nam treba", rekao je Grebenar za RTL i objasnio zašto je cijela akcija toliko komplicirana.

Image
SLOŽENA AKCIJA /

Vojska iznenađena koliko se duboko sovjetski dron ukopao u tlo: Studenti će prespavati u sobama, ali sutra ponovno moraju van

Image
SLOŽENA AKCIJA /

Vojska iznenađena koliko se duboko sovjetski dron ukopao u tlo: Studenti će prespavati u sobama, ali sutra ponovno moraju van

"Da sačuvamo što više podataka, nosače podataka. Ovo je izvidnička letjelica, ne znamo je li modificirana, ali je u principu izvidnička. Moguće da je modificirana i da je nešto eksplozivnih sredstava postavljeno u nju. Vrlo je mala ta mogućnost s obzirom na to, kako sam rekao, brzo i cijelom se dužinom zabila. Da je bilo eksploziva, goriva i slično, ona bi se zapalila. Treba biti pažljiv, jer ako se nađe nosač podataka ili crna kutija onda bi nam to bilo korisno u istrazi kasnije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko neće priznati čiji je dron

Naglašava da je vrlo mala mogućnost da će tehničari HV-a uspjeti izvući bilo kakve korisne podatke. Letjelica je dosta oštećena, a možda i modificirana i to ne u smislu upravljanja. "Najvjerojatnije su dodani noviji, osjetljiviji, suvremeniji senzori, možda data linkovi", pojašnjava Grebenar.

O teoriji da je cilj letjelice zapravo bio Jarun u Ukrajini, Grebenar tvrdi da može samo nagađati, ali je potvrdio kako imaju putanju leta i da je "vjerojatno iz Ukrajine". Pojasnio je da se može očekivati da ni Rusi ni Ukrajinci ne priznaju da je dron njihov. "Ukrajina nema vremena zrelo razmišljati o ovakvim situacijama. U ratu su", zaključuje ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo