berba ranije no inače / Noćna berba novost je u hrvatskom vinogradarstvu: Evo kako se snašao naš Tin Kovačić s radnicima na kombajnu

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Čuli smo za ledenu berbu. Čuli smo za ljetnu berbu. Ali noćna berba novost je u hrvatskom vinogradarstvu

26.8.2018.
8:00
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Zbog velikih vrućina, ranije no inače, počela je berba grožđa. Ali, također zbog sparine, ona se radi noću. Vino je, kažu, bolje, a i radnici se ne preznojavaju. Hrvatski vinari tek uvode ovu tehniku branja grožđa, a mi smo noć proveli u vinogradu s radnicima na kombajnu.

Čuli smo za ledenu berbu. Čuli smo za ljetnu berbu. Ali noćna berba novost je u hrvatskom vinogradarstvu. Velike vrućine beračima stvaraju probleme, pa je ugodna noć pun pogodak za njih, a strojno branje, ubrzava proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali noćna je berba sjajna i za najkvalitetnija vina. U Erdutskim vinogradima znaju da noćne temperature itekako odgovaraju tek ubranom grožđu pa ta temperatura smanjuje mogućnost bolesti i nepoželjnih kemijskih spojeva.

"Noćna berba omogućuje bolju kvalitetu ulazne sirovine. Manju mogućnost oksidacije. Manju mogućnost nekakve divlje fermentacije sa divljim kvascima koje se nalazi na grožđu. Grožđe ulazi u vinariju sa nižom temperaturom, što je nama u procesu proizvodnje vrlo bitno", kaže Melita Rumbak enolog u "Erdutski vinogradi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i strojevi itekako pomažu. Jer ručno branje atraktivno je za turističke razglednice.

Vinari su pomalo tašta i konzervativna sorta. Čak i Talijani i Francuzi, prvaci svijeta u pravljenju vina, kunu su u ručno branje grožđa. Međutim, kunu se u ručno branje grožđa samo kada su kamere upaljene. Kada se kamere ugase, pale se strojevi. Čak i oni beru grožđe sa strojevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer tehnologija naše vino čini konkurentnim u svijetu, jer stroj ne zna za kišu, sunce, vrućine.

"Naši kombajni beru 24 sata dnevno tako da smo mi dinamički gledano optimizirali odnosno maksimalno približili vrijeme berbe idealnom vremenu. Ono što bi bilo 60 dana, mi smo skratili na 30 dana i time smo kvaliteti finalnog proizvoda poboljšali u startu", Mladen Alpeza glavni tehnolog "Erdutskih vinograda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa za uspjeh hrvatskog vina na svjetskom tržištu i to onoga iz noćne berbe - dižemo čašu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo