tihi ubojica / Nikolina Ristović u suzama za Direkt: Riječ je bilo o nekoliko desetaka minuta koje nas je dijelilo do smrti

Nije urušavanje jedino što prijeti potresom oštećenim zgradama

9.2.2021.
22:49
VOYO logo

Nije urušavanje jedino što prijeti potresom oštećenim zgradama. Koliko su opasne neispravne plinske instalacije podsjetio nas je slučaj iz centra Zagreba.

TV voditeljica Nikolina Ristović i njezina maloljetna kći otrovale su se ugljičnim monoksidom, plinom bez mirisa kojeg još zovu i tihi ubojica. Do gušenja dolazi tako da ugljični monoksid počne istiskivati zrak iz krvotoka, što dovodi do nesvjestice, a potom i smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam puta veća količina od dopuštene

Majka i kćer Ristović spašene su u zadnji tren. Nakon što mu se Nikolina nije javljala na telefon, suprug je uzbunio prijatelja da provjeri što se događa. Još je nepoznato hoće li policija utvrđivati i eventualnu kaznenu odgovornost servisera bojlera.

Image
izvan životne opasnosti /

Tihi ubojica: U Zagrebu se maloljetna osoba otrovala plinom u kupaonici

Image
izvan životne opasnosti /

Tihi ubojica: U Zagrebu se maloljetna osoba otrovala plinom u kupaonici

''Lakše mi je da ja odem s vlastitom prolaznošću, smrću, ali da život šesto godišnje djevojčice bude prekinut radi takve banalne greške mi je teško prihvatiti'', rekla je Nikolina Ristović.

Srećom nije prekinut ničiji život, ali samo pukom srećom. U noći sa subote na nedjelju u dva ujutro probudilo ju je povraćanje kćeri, pa je nazvala supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam, on je poslije rekao, neuobičajeno mirnim glasom mu pričala kako Una jako povraća i boli je glava i kako mene isto, meni se povraća, i boli me glava i zlo mi je, ali ću ja sada poći spavati i sve će biti ok'', kazala je Ristović.

Ali ništa nije bilo okej, pa je suprug iz Beograda telefonom alarmirao prijatelje koji su uskoro provalili u stan. Utvrđena je sedam puta veća količina ugljikova monoksida od dopuštene. Nikolina se pola sjeća, pola ne.

''Riječ je bilo od nekoliko desetaka minuta koje nas je dijelio do smrti. Koncentracija je bila toliko velika u stanu da ne bismo preživjeli'', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se mora provjeriti?

U stan se još nisu vratile, spavaju u hotelu, a kaže da se vratiti neće, nakon potresa i ovog incidenta - traži novi dom. 

Zgrada je u potresu zaradila žutu naljepnicu. Popravci štete su u tijeku i još se ne zna jesu li radovi povezani s nesrećom. Iz policije kažu da se dimovodna cijev odvojila od fasadnih aparata, a u spornome je stanu i dalje u tijeku kriminalistička istraga.

Plin je umjesto van stana završio u stanu Nikolina kaže kako je bojler pregledan od strane ovlaštenog servisera tri dana prije nesreće i zato će vjerojatno policija imati i puno pitanja. I baš zbog toga što mirisa nema, ovakva situacija može biti itekako opasna, poručuje plinoserviser koji objašnjava što se mora obvezno provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trebalo je ispitati monoksid, da li on izlazi. Što se moglo još eventualno desiti ako nije bilo potresa, malo teže, to je da se nešto u dimnjaku srušilo, nešto slično, pa onda na taj način nije više istjecalo'', rekao je plinoserviser Tihomir Mihalić.

Iz Gradske plinare poručuju, nakon potresa nisu imali prijava o puknućima cijevi.

''Gradska Plinara Zagreb je s upraviteljima zgrada, početkom 2000-tih, inicirala zamjenu starih plinskih cijevi u središtu Zagreba te nakon oba potresa nisu zabilježena puknuća plinskih cijevi'', stoji u priopćenju Gradske plinare.

''Ja to zaista povezujem s radovima koji se agresivno odvijaju na kući i puno vibracija, puno rušenja zidova i obijanja fasade i baš na zidu gdje smo mi je taj spoj odnosno spoj bojlera i cijevi, ja bih to povezala sa time'', rekla je Ristović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost predstavljaju i ovi bojleri

Nakon potresa i urušenih dimnjaka mnogi su svoje atmosferske bojlere zamijenili novim kondezacijskim, kao i Nikolina. Ali opasnost predstavljau i bojleri s tzv. otvorenim ložištem.

Ako vi imate zatvoreno ložište, vi ste sigurni kao da imate kondenzacijski'', rekao je Mihalić. Na upit ako netko ima otvoreno ložište, je li pametno kupiti detektor, odgovara: ''Pa za vašu sigurnost. Čisto ono, kako vi odlučite. Ali ako serviser to redovno dolazi - vi nemate brige''.

Redovno znači, jednom godišnje ili češće, ako se dogodi potres ili odvija obnova nakon potresa. Tu su i detektori za uglkjični monoksid, u Sloveniji su obvezni u određenim kućanstvima od 2017. godine.

''Zašto ne propisuje da svako kućanstvo ima alarm, odnosno detektor plina'', kazala je Ristović.

Nikolina je ovu lekciju naučila na teži način i poručuje, svatko tko ima plinski bojler, neka izdvoji par stotina kuna i uloži u detektor - tako ste barem sigurni da ovaj plin bez mirisa, takozvani tihi ubojica krene curiti - znate odmah reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo