U BLEIBURGU SE OKUPILO 10.000 LJUDI: / Jandroković izviždan, skup obilježile nikad strože mjere osiguranja

Image
Foto: PIXSELL

I iz Počasnog bleiburškog voda najavljuju nultu toleranciju prema ustaškim i nacističkim obilježjima.

12.5.2018.
9:26
PIXSELL
VOYO logo

Pratite razvoj događaja:

NOVO 14:28 Završila je komemoracija na Bleiburškom polju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:00 Početak govora Gordana Jandrokovića obilježili su zvižduci okupljenog mnoštva, no vrlo brzo se negodovanje pretvorilo u ovacije.

"Kao predsjednik Hrvatskoga sabora prošle godine sam obećao da će se pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu nastaviti u budućnosti. I te odluke čvrsto ću se držati. Prije svega zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, nesnošljivosti ili ideologije," rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


13:30 Prema procjenama organizatora, u Bleiburgu se okupilo 10.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:53 Stotinjak aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije okupilo se u subotu u gradiću Bleiburgu kako bi prosvjedovali protiv komemoracije desecima tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH stradalih u poraću jer ga smatraju "ustaškim dernekom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos najavama o velikom prosvjedu i sudjelovanju čak 23 udruge civilnog društva, skupu se, prema policiji, odazvalo stotinjak ljudi.

Uz transparente "nacisti van", aktivisti, među kojima i članovi Radničke fronte iz Hrvatske, također su poručili da je ovo prosvjed ne samo protiv fašizma već i kapitalizma, pozivajući na "jedinstvenu internacionalu protiv fašizma i kapitalizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Prosvjed aktivista protiv komemoracije na Bleiburškom polju

Image
Foto: PIXSELL

Prosvjed aktivista protiv komemoracije na Bleiburškom polju

Image
Foto: PIXSELL

Prosvjed aktivista protiv komemoracije na Bleiburškom polju

12:50 - Nikad manje ljudi stiglo je na Bleiburško polje, piše Večernji list.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:35 - Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se "ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, "osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali”, rekao je.

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:05 - Počela je misa na Bleiburškom polju. Uoči misnog slavlje je žestoko izviždan predsjednik Sabora GordanJandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:27 - Obilježavanje 73. obljetnice bleiburške tragedije i križnih puteva počelo je molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je procesija otišla prema Bleiburškom polju, gdje su se već okupili sudionici službene komemoracije koja počinje u 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:23 - U samom Bleiburgu, koji se nalazi oko pet kilometara od mjesta komemoracije, najavljen je prosvjed zbog okupljanja. Blajburški gradonačelnik StefanVisotschnig rekao je prošlog tjedna za Hinu da mještani nemaju problema s ljudima koji dolaze odati počast žrtvama i da Bleiburg gaji dobre odnose s Hrvatskom, no smatraju problematičnim "političku dimenziju skupa i to što odasvud privlači simpatizere ustaškog režima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:17 - Austrijska policija je zbog komemoracije uvela dodatnu kontrolu na slovensko-austrijskoj granici uslijed čega se stvorila velika gužva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Gužva na granici

Image
Foto: PIXSELL

Gužva na granici

Središnja komemoracija u povodu 73. obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskoga Križnoga puta na Bleiburškom polju u Austriji počet će u 11 sati molitvom za žrtve kod Hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju, na kojem u 12 sati počinje službeni dio. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić. Suorganizatori komemoracije u liturgijskom dijelu su Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu, a komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Dva predsjednika Sabora, ministri, zastupnici

Nazočit će joj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike bit će ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Na komemoraciji sudjeluju i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović. Nakon mise okupljenima se se obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (13,50 sati). Potom će uz Spomenik na Bleiburškom polju biti položen zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH i zapaljene svijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad veća kontrola neonacističkih obilježja

"Ovogodišnjoj 73. komemoraciji za žrtve Bleiburske tragedije i Križnog puta austrijski mediji i dio javnosti poklonili su veliku pozornost. Prvi put su najavljeni protuprosvjedi Blajburškoj komemoraciji, a u središtu javnih rasprava se nalazi pitanje isticanja fašističkih simbola. Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su se u svibnju 1945. u Austriji htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila Jugoslavenskoj vojsci.

Na komemoraciju na Bleiburg uvijek dođe i nekolicina 'ustaških nostalgičara' s prepoznatljivim ustaškim obilježjima. Počasni bleiburški (PBV) u utorak je predstavio mjere, odnosno pravila ponašanja, donesene u suradnji s austrijskim crkvenim i državnim vlastima, radi dostojanstvenog održavanja subotnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnoga puta na Bleiburškom polju, kojima se najavljuje "nulta tolerancija" prema ustaškom i nacističkom znakovlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo