Dobar ili loš potez? / Nešto se 'mućka' u Ministarstvu zdravlja: Očekuje nas poskupljenje alkohola, cigareta, auto-osiguranja...

Nikome nije dobro sjela ni četvrta predložena mjera: povećanje najvišeg iznosa participacije u zdravstvu

24.7.2018.
22:27
VOYO logo

Poskupljenje alkohola, cigareta, ali i auto osiguranja i  participacije za bolničko liječenje s dvije na četiri tisuće kuna, koje se mućka u Ministarstvu zdravstva nije  naišlo na dobar prijem u ostatku Vlade. 

Krpanje zdravstvenih rupa novim poskupljenjima nije drago ni ministru financija, a čini se ni premijeru Plenkoviću. S druge strane troškovi liječenja pušača oboljelih od raka pluća koje svi plaćamo su sve veći, i ima pravde da pušači taj trošak snose kroz cijenu cigareta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali isto tako nema nikakve pravde da poskupi auto osiguranje obzirom da se broj ozlijeđenih u  prometnim nesrećama zadnjih 10 godina smanjio za 70 posto. 

Alkohol - prvi problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se god pregleda i zahvata radilo, koliko se god dopunskih zdravstvenih uplatilo, hrvatsko zdravstvo je bolesno. Svaki mjesec završi s najmanje 50 milijuna kuna gubitka. Zato se kroji novi Zakon o zdravstvenom osiguranju kojim se, između ostalog, predlaže poskupljenje alkohola i to za pedeset posto po boci žestokog pića.

Zvuči šokantno, ali naš poznati alkoholog objašnjava kako bi to osim financijskog, bio i dobar javno-zdravstveni potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. U svim razvijenim zapadnoeuropskim i razvijenim svjetskim zemljama smatra se da je jedan od najučinkovitijih načina protiv sredstava ovisnosti podizanje njihove cijene", smatra Darko Breitenfeld, psihijatar i alkoholog. 

Pušenje - drugi problem 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušenje je drugi ogroman problem. Puši svaka treća osoba, a bolnice su pune pacijenata koji se liječe zbog bolesti uzrokovanih pušenjem. Na gotovo svakom odjelu, pa i kardiologiji.

"Veći broj ateroskleroze, veći broj infarkta miokarda, češći su u bolnicama iz tog razloga. Češće su u bolnicama i prave problem ne samo zdravstvenom sustavu, već je to problem i njima samima. Pogotovo jer mladi čovjek, pogotovo mlada žena, ima puno veću šansu da razvije atorosklerotsku bolest srca, odnosno infarkt miokarda. A infarkt miokarda automatski za sobom vuče i neki stupanj invalidnosti", kaže Jozica Šikić, kardiolog u KB Sveti Duh. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog silnih troškova koje zdravstvo ima zbog liječenja pušača, predložena druga mjera je: poskupljenje cigareta. Opet, navodno za čak pedeset posto. 

I za to postoji opravdanje jer po cijeni od 28 kuna, koliko košta kutija jednog poznatog proizvođača, Hrvatska je malo jeftinija od Slovenije, a osjetno jeftinija od Italije, Njemačke i osobito Irske gdje kutija košta više od 85 kuna. U Mađarskoj je cijena gotovo ista, dok je ista ta kutija osjetno povoljnija u Bosni i Hercegovini, te Srbiji, gdje košta manje od 19 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljuje osiguranje za auto

U trećoj mjeri predlaže se veće izdavanje iz premije obveznog osiguranja automobila, s 4 na 7 posto. Prijedlog koji nije dobro sjeo osiguravateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih deset godina broj ozlijeđenih u prometnim nesrećama je smanjen. Sukladno tome su i izdaci za torškove liječenja koje snose osiguravatelji manji. Stoga udruženje smatra da je postojeća stopa dovoljna, da čak postoji osnova da se ta stopa smanji, a ne poveća nekakvim dodatnim nametom", rekao je Matija Vujević iz Udruženja osiguravatelja pri HGK.

Porast participacije u zdravstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikome nije dobro sjela ni četvrta predložena mjera: povećanje najvišeg iznosa participacije u zdravstvu, s 2 na 4 tisuće kuna, za one koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno. 

Bivši ministar zdravstva misli da reforma treba početi iznutra. "Sad vidimo od ministarstva da reformsku mjeru koju želi nametnuti su novi nameti, novi porezi i nove participacije za pacijente. Smatram da je to nepotrebno s financijske strane, već da je potrebno napraviti unutarnju racionalizaciju sustava zdravstva po pitanju infrastrukture, opreme, ljudstva i tek kad se iscrpe sve te reformske mogućnosti, tek tada se može posegnuti prema pacijentima", kazao je bivši ministar zdravstva, Siniša Varga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su tek predložene mjere i nacrt zakona, pa ih ministar zdravstva ne želi komentirati. No, jasno je da će vrlo brzo zdravstveni sustav morati na terapiju od koje bismo nuspojave mogli osjećati svi mi.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo