Nepokretna živi u šatoru okružena životinjama

Teško bolesna 39-godišnja Amira nakon moždanog udara ostala je bez posla i stana. Šator joj je postao dom. Vodu, lijekove i hranu donose joj dobri ljudi, koji su slučajno u šetnji naišli na nju

30.8.2010.
22:51
VOYO logo

Amira Hajdarević živi u malom šatoru u šumi nedaleko od naselja Španidiga, između Rovinja i Bala, gdje je nerijetko, osim divljih životinja i zalutalih turista, posjećuju rovinjski liječnici koji je vode u bolnicu na pregled.

"Otkako sam vidio ovu nesretnu ženu, ne spavam. Ljudi, pa moji kućni ljubimci žive sa mnom u stanu, a ova bolesna žena je u 21. stoljeću u šumi", kaže za 24sata šokirani 59-godišnji Švicarac, koji je slučajno naišao na nesretnu Amiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amira je hrvatska državljanka podrijetlom iz BiH. Desetak godina sezonski je radila kao kuharica u rovinjskom restoranu. Lani u listopadu imala je moždani udar i ostala invalid. Oduzeta joj je lijeva strana tijela. Rehabilitacije su je tek uz pomoć štaka uspjele dignuti na noge. Čovjek s kojim je do tada živjela napustio ju je. Ostala je sama i bez posla. Od 800 kuna socijalne pomoći nije mogla plaćati podstanarstvo. Prije dva mjeseca gazda ju je bezobzirno istjerao iz stana.

"Eto, živim tu u šatoru. Sreća da imam i to, bar se noću mogu sakriti od divljih zvijeri. Nema životinje koja noću nije prišla šatoru. Grebu i čupaju po rubu. Odu pa se opet vrate i tako po cijele noći. Prošle noći prestravila me divlja svinja, koju nisam mogla otjerati. Strah me. Zaspim jedino kad me umor svlada", priča Amira pridržavajući klonulu ruku dok joj se grlo steže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživljava zahvaljujući dobrim ljudima koji joj donose hranu i vodu, a tušira se jednom tjedno kad uspije sakupiti vode u nekoliko boca koje joj ljudi donesu za piće.

Ana Čižić, ravnateljica Crvenog križa Rovinj, kaže da su Amiru tražili, ali da je nisu našli. Kaže da će joj ponuditi jednokratnu novčanu pomoć za smještaj za mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi još utvrđujemo stupanj njene nesposobnosti za rad i tek kada to utvrdimo, možemo je smjestiti u ustanovu socijalne skrbi", kaže Eda Rajko, ravnateljica rovinjskog Centra za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo