Plinska drama / Nema samo škola visoke račune, bjelovarski gradonačelnik: 'I vrtić je dobio cifru od 73.000 kn!'

Image
Foto: D. Špehar/D. Puklavec/Pixsell

To je povećanje iznosa računa za 373% u odnosu na godinu prije jer su lani za isti mjesec imali račun od 18.805 kuna. U problemu je i Sveučište Bjelovar. Oni su sad primili račun od 51.189 kuna, lani je račun bio 15.697 kuna

18.1.2023.
12:35
D. Špehar/D. Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Nakon što smo u utorak objavili da je bjelovarske IV. osnovna škola primila račun za plin od 26.885,89 eura (ili 202.559 kuna), a lani je isti račun bio 8879 eura ili 66.893,10 kuna, zbog čega je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak najavio da je otvorena i mogućnost prelaska škole na online nastavu, sve je komentiralo i resorno Ministarstvo gospodarstva.

Podsjetimo, računi su bjelovarskim školama višestruko veći jer Međimurje-plin, tvrtka u vlasništvu jedinica lokalnih samouprava, nije spremna raskinuti s njima ugovore bez penala, kako bi ustanove prešle na HEP Plin koji jamči jeftiniju plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva gospodarstva su odgovorili: "Nakon što je Vlada osigurala jeftiniji plin po cijeni od 41 EUR/MWh za obrazovne, socijalne, zdravstvene i ostale neprofitne organizacije i institucije koje se prijave kod HEP Plina, kao zajamčenog opskrbljivača, te nakon što je Međimurje-plin doveo u pitanje namjeru da se neprofitnim kupcima omogući nabava plina po prihvatljivoj cijeni u zimskim mjesecima, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaprimilo je pritužbe više javnih ustanova (škola, bolnica, domova za starije) nakon čega su održani razgovori s Međimurje-plinom na temu mogućnosti raskidanja ugovora. Iako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne može ulaziti u ugovorne odnose dviju strana, snažno je iskazalo apel opskrbljivačima plinom da pristupe sporazumnim raskidima postojećih ugovora, bez penalizacije, u cilju zajedničkog doprinosa u prevladavanju krize."

Image
Muke po plinu /

Škola dobila račun od 27.000 eura! Gradonačelnik Bjelovara: 'Opcija je i online nastava'

Image
Muke po plinu /

Škola dobila račun od 27.000 eura! Gradonačelnik Bjelovara: 'Opcija je i online nastava'

Njihov je stav, navode u ministarstvu, da jedinice lokalne samouprave, koje su vlasnici opskrbljivača Međimurje-plin, trebaju ukazati da Međimurje-plin treba pristupiti revidiranju kupoprodajnih uvjeta i dogovora s neprofitnim kupcima te pristupiti sporazumnim raskidima postojećih ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam ministar Davor Filipović u utorak je, gostujući u informativnoj emisiji RTL Danas, komentirao ovaj slučaj rekavši: "Vlada je reagirala tako da je omogućila da hrvatski plin ide hrvatskim građanima, bolnicama, školama, vrtićima i to po cijeni od 41 eura. 11 opskrbljivača ima pravo na to. jedan od njih je Međimurje plin koji ne koristi tu varijantu, svi drugi to koriste, prema tome to je pitanje zašto se netko na takav način ponaša", komentirao je Filipović.

Inače, ravnatelj bjelovarske IV. osnovne škole Nikola Margetić rekao je da škola već mjesecima štedi na plinu, da su do sad uštedjeli na desetke tisuće kilovata plina, ali i unatoč manjoj potrošnji nego lani, račun za prisinac je više od četiri puta veći nego prije godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u vrlo sličnom problemu je i I. osnovna škola, govori nam gradonačelnik Bjelovara, ali i druge ustanove u gradu.

"Račun Dječjeg vrtića Bjelovar za prošli je prosinac bio 73.545,24 kuna. Lani je račun za isti mjesec bio 19.697,22 kuna. Veleučilište u Bjelovaru također ima enormno povećanje računa, sada je stigao na iznos od 51.189 kuna, a lani je račun bio 15.697,71 kuna", govori nam Hrebak. Nastavlja, povećanje iznosa računa u dječjem vrtiću je 373%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar smo u utorak pitali tvrtku Međimurje-plin i objavit ćemo njihov odgovor kad ga pošalju.

U Čakovcu prihvatili penale, samo da raskinu ugovore

Inače, s obzirom na to da je Međimurje-plin u vlasništvu jedinica lokalnih samouprava, pitali smo Grad Čakovec za stav o cijelom slučaju. Te su nam odgovorili da oni nemaju uvid u ugovore, pa im nisu poznati ni iznosi koji se naplaćuju za utrošeni plin, kao ni koliki su računi ispostavljaju vrtićima i školama u Bjelovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da niti zakonske mogućnosti ne dozvoljavaju uvid u sklopljene ugovore i iznose koje Međimurje plin ispostavlja korisnicima njegovih usluga. Grad Čakovec jedan je od 25 suvlasnika Međimurje plina i uz to nije većinski suvlasnik. Naravno da smo pokušali s ostalim suvlasnicima poduzeća utjecati da se postojeći ugovori s ustanovama i poduzećima od javnog interesa, kojima je uredbom Vlade RH omogućena kupnja plina od dobavljača HEP-plin d.o.o. Osijek po povlaštenoj cijeni, raskinu bez aktiviranja odredbi o zateznim kamatama. Nadamo se da će uprava Međimurje plina pronaći zakonsko rješenje koje će s jedne strane omogućiti navedenim ustanovama i tvrtkama prelazak na zagarantiranog dobavljača, a s druge neće ugroziti vlastito poslovanje", naveli su u svom odgovoru iz Grada Čakovca.

Takošer dodaju za svoj grad da su uglavnom problem riječiti: "Ustanove i poduzeće, kojima je Grad Čakovec osnivač, odnosno vlasnik, većina je prešla na HEP plin d.o.o. Većini je ugovor istekao, a neka su ga jednostrano raskinula jer su izračunala da su im prelazak i plaćanje raskidnih uvjeta povoljniji nego dobava plina po trenutno važećim ugovorima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo