NEKAD SU GOVORILI 'AKO NEĆEŠ TI, IMA TKO HOĆE', A DANAS? / Poslodavci su se morali prilagoditi novim pravilima igre

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zanimljiva je još jedna pojava koju je izazvao zakon ponude i potražnje - lagano nestajanje ugovora na određeno vrijeme

28.11.2018.
20:41
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Masovni odlazak hrvatskih radnika van granica Hrvatske, samim time i nedostatak radne snage, natjerali su poslodavce da prihvate nova 'pravila igre'. Iako su još donedavno s bahatim stavom 'ako nećeš ti, ima tko hoće' praktički ucjenjivali radnike, situacija se potpuno okrenula i to u korist radnika. Suočeni s nemogućnošću da pronađu kvalitetan kadar, poslodavci su samoinicijativno odlučili povećati plaće radnicima ne bi li ih zadržali u svojim tvrtkama, a možda i privukli potencijalne nove zaposlenike.

Tržišni su trendovi podigli prosjek, pa je medijalna neto plaća u srpnju iznosila 5504 kune ili 2,5 posto više nego godinu prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su neki bili u mogućnosti povećati primanja radnicima, u nekim djelatnostima to ipak nije izvedivo.

Neki nemaju prostora

"U Hrvatskoj danas postoji niz nisko dohodnih sektora poput tekstilne, kožarske i drvne industrije, a tu ide i veliki broj turističkih radnih mjesta. Tu poslodavci nemaju prostora za povećavanje zakonskog minimalca. Mogućnost za rast plaća je u poreznom rasterećenju, neoporezivi dio plaće može se i treba podignuti do 5000 kuna", kaže DavorkoVidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdinamičnije tržište radne snage je u propulzivnim djelatnostima poput trgovine, turizma i osobito građevini. Cijena radne snage u građevinarstvu je od početka godine narasla čak 30 posto i sigurno je da se može očekivati njezin daljnji rast, piše Slobodna.

Plaće su ove godine u turizmu rasle u rasponu od 5 do 11 posto, no poslodavci imaju problem kako pridobiti dobrog konobara ili kuhara s plaćom od 7000 do 8000 kuna kad u inozemstvu može zaraditi dva puta više uz bolji smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve manje ugovora na određeno

Jedan splitski ugostitelj čak tvrdi da uz napojnice bolji konobari mogu zaraditi i po 15.000 kuna, dok bi najbolji među njima sezonu znali zaključiti i sa zaradom od 50.000 eura.

Kad je trgovina u pitanju, na djelu je velika fluktuacija i prava borba među trgovcima za radnike kojih, u sezoni, nedostaje oko 3000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je još jedna pojava koju je izazvao zakon ponude i potražnje - lagano nestajanje ugovora na određeno vrijeme.

"Kroz ugovor na neodređeno vrijeme vezujemo radnike, to je novi trend u trgovini. Počelo se zapošljavati i studente, a bit će mjesta i za umirovljenike, čim se ozakoni mogućnost da rade četiri sata uz zadržavanje mirovine", kaže DragoMunjiza, konzultant, menadžer i poduzetnik jedne grupacije koja se bavi trgovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo