Ne daju joj vozačku jer se slikala s maramom na glavi

Margarita Bajrami, 18. godišnja Puljanka, odlična učenica 4.

22.10.2010.
23:18
VOYO logo

Kad se fotografirala, Margarita Bajrami je obratila pozornost na to da joj se vidi cijelo lice, čelo i obrve. Međutim, kada je fotografiju donijela u Policijsku upravu u Puli djelatnica joj je kazala da te slike nisu prihvatljive.

"Nakon dvosatna objašnjavanja rečeno mi je da predam zahtjev, a djelatnica mi je usput napomenula i da će on biti odbijen. Sada čekam rješenje da vidim može li na vozačkoj biti moja fotografija s maramom. Znam da na putovnici može pa mi je nelogično jer je putovnica, po mom mišljenju, važniji dokument. Stalno ću imati maramu na glavi, pa i kad budem vozila automobil. Marama je, osim toga, i dio mojeg vjerskog opredjeljenja", rekla je Margarita za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne tražim ništa protuzakonito, ali sada se osjećam diskriminiranom", kaže Margarita koju u svemu podržava otac Neđat.

Margarita na osobnoj, dokumentu kojim se dokazuje identitet, ima fotografiju na kojoj je raspuštene duge, tamne, kovrčave kose. Hoće li dobiti vozačku s hidžabom, znat će se sljedeći tjedan kad će u PU istarsku, kaže glasnogovornica Gordana Ostović, stići očitovanje MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostović objašnjava da je Pravilnikom o izdavanju vozačke dozvole u članku šest propisano kako fotografije moraju biti bez pokrivala. No u istom se članku navodi i da starije osobe koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje, mogu priložiti fotografije s njima.

Nijemci ne dopuštaju marame u putovnici

Islamska teologinja Lamija Alili kaže kako je bez poteškoća u Zagrebu dobila i putovnicu i osobnu i vozačku, a na svim je fotografijama s hadžibom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemljama Europske unije nema jedinstvenog propis koji regulira kako se muslimanke trebaju slikati za osobne dokumente. Tako je, na primjer, u Njemačkoj dopušteno da muslimanke imaju u vozačkoj dozvoli sliku s hidžabom, ali se za nove biometrijske putovnice moraju slikati bez pokrivala za glavu. Italija je muslimanke u hidžabu, barem kada je riječ o slikanju za osobne dokumente, izjednačila s časnim sestrama. I od jednih i od drugih se, međutim, traži da se na slici vidi barem pramen kose kako bi se mogla utvrditi njezina boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo